Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
04.07.2023 08:25

Podujatie Te prindžaras amen - Spoznajme sa predstaví rómske súbory


Ilustračná snímka: (tasr).


V Múzeu slovenskej dediny v Martine sa v nedeľu (9. 7.) uskutoční podujatie Te prindžaras amen - Spoznajme sa. Pripravilo ho Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Múzeum kultúry Rómov na Slovensku a predstaví repertoáre rómskych súborov.


Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že program bude trvať od 10.30 h do 16.00 h. "Návštevníci spoznajú rómske súbory Romka z Detvy a Kesaj tchave z Kežmarku, ktoré pôsobia na Slovensku už niekoľko desaťročí. A dva rómske súbory, ktoré začali svoje pôsobenie v ostatných rokoch - Khel amenca zo Bzovíka a Romano drom z Hnúšte," uviedla.

Podotkla, že jedným z nositeľov tradícií nielen rómskej, ale predovšetkým slovenskej ľudovej hudby je ľudová hudba Harvanovci z Telgártu. "Rómska kultúra a hudba oslovili aj známu muzikantku a skladateľku arménskeho pôvodu Karin Sarkisjan, ktorá sa systematicky venuje príprave najmä mladých rómskych talentov. Ich spoločné vystúpenie si budú môcť pozrieť návštevníci podujatia," priblížila Kiripolská.

Celodenne bude sprístupnená expozícia Romano Drom Múzea kultúry Rómov na Slovensku s možnosťou účasti na odborných lektorovaných prehliadkach. "V priestoroch múzea sa budú premietať aj vybrané dokumentárne filmy. Detskí návštevníci sa v tvorivej dielni budú môcť naučiť napríklad vyrábať tradičnými spôsobmi tzv. cigánske tkanice," dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2019
Folkloristi z Prečína pochovali basu v Múzeu slovenskej dediny
Fašiangovú atmosféru predstavilo v nedeľu prvé tohtoročné podujatie v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti.
viac
18.06.2019
V Múzeu slovenskej dediny predstavia podmanivú moc svätojánskej noci
Podmanivú moc svätojánskej noci môžu v sobotu 22. júna zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine počas podujatia Na svätého Jána.
viac
09.10.2019
V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce našich predkov
Podujatie Keď sa zima opýta predstaví v nedeľu 13. októbra jesenné práce našich predkov návštevníkom Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine.
viac
05.06.2020
MK SR zrušilo bezplatný vstup do múzeí a galérií každú prvú nedeľu v mesiaci
Bezplatný vstup do múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR každú prvú nedeľu v mesiaci sa ruší. Rozhodol o tom rezort v súvislosti s ekonomickým dosahom pandémie nového koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %