Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.05.2016 10:15

Podpoľanci zrenovovali v Ríme 30-ročný detviansky vyrezávaný kríž


Podpolianska delegácia dobrovoľníkov. Zľava: Ján Šufliarský, Jozef Ďurica, Miloš Brašeň, Peter Vreštiak, Stanislav Horník, František Horník, Ondrej Vrťo.  Snímka: Ondrej Vrťo


Detviansky vyrezávaný kríž, ktorý ešte za minulého režimu, v roku 1985, zhotovil ľudový umelec Ondrej Ďurica z Raticovho vrchu nad Hriňovou a poslal Pápežskému slovenskému kolégiu sv. Cyrila a Metoda v Ríma, obnovil v uplynulých dňoch jeho syn Jozef.


Minulý víkend ho za prítomnosti Slovákov žijúcich v Ríme a zástupcov miest Hriňová a Detva požehnal rektor kolégia Vladimír Stahovec.     

Ako informovala hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková, príprava obnovy Podpolianskeho kríža prebiehala na Slovensku už pár mesiacov predtým. K jeho obnove prispeli viacerí dobrodinci z Hriňovej a Detvy, ktorí poskytli pracovné nástroje a materiál na reštauračné práce. Komplexná renovácia má detvianskemu krížu v Ríme zabezpečiť ďalšiu niekoľkoročnú životnosť.      

Umiestnenie tradičného slovenského kríža v období náboženskej neslobody rezonovalo najmä u Slovákov, ktorí žili v tom čase v zahraničnom exile. Časopis Slovenské hlasy z Ríma z roku 1986 písal o tom, že kríž pripomína kalváriu celého slovenského národa.      

Ako Juhaniaková pokračovala, rezbár Ondrej Ďurica zhotovoval kríž pre Slovákov v Ríme v časoch neslobody tajne. "Nebolo vtedy možné o tom veľa rozprávať ani vlastným najbližším. Kríž do Ríma putoval obitý doskami ako dva vyrezávané trámy," priblížila.    

Vďaka kronike z Ríma sa zachovala informácia, že myšlienka vznikla po návšteve rodáka a misionára pátra Juraja Vojenčiaka na rodnom Podpoľaní. Vojenčiak pri návšteve domova zašiel aj k Ondrejovi Ďuricovi. Osadenie Detvianskeho kríža v Ríme nezostalo pre rezbára bez následkov. Ako spomína syn Jozef, pracovali práve na poli, keď prišli dvaja vyšetrovatelia a otca zobrali na celodenné vypočúvanie.      

Zástupcov podpolianskych samospráv, primátora Detvy Jána Šufliarského a primátora Hriňovej Stanislava Horníka v sprievode dobrovoľníkov z oboch miest pri príležitosti renovácie kríža prijal koncom apríla 2016 v Ríme aj kardinál Jozef Tomko. Primátori venovali kardinálovi publikácie a tradičné ľudové výrobky, ktoré symbolizujú Hriňovú a Detvu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Furmani prilákali do Hriňovej asi 2500 ľudí
Okolo 2500 návštevníkov zavítalo počas tohto víkendu na 14. ročník Zimnej furmanskej súťaže ťažných koní, ktorá sa konala v Hriňovej v okrese Detva.
viac
12.01.2018
Obec Hriňová bude v roku 2018 pokračovať v obnove komunikácií
Viac ako 317 000 eur investovala vlani Hriňová do údržby, opráv a rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov či do výstavby parkovacích plôch. Hriňová, ktorá má v rámci Slovenska piaty najväčší kataster, spravuje totiž až 178 kilometrov ciest.
viac
14.01.2019
Tržnicu chcú obnoviť, mesto má plány aj na Skalke
Dokončenie rekonštrukcie Zechenterovej ulice, obnova mestskej tržnice pri parkovisku či postupné kroky na prípravu nových nájomných mestských bytov. Aj to sú plány, ktoré má v tomto roku kremnická samospráva.
viac
13.03.2021
Vďaka revitalizácii budovy Prvého slovenského gymnázia vznikne 12 miest
Dokopy 12 pracovných miest by malo vzniknúť v Revúcej vďaka revitalizácii novšej budovy Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, v ktorej bude vytvorené interaktívne múzeum. Vyplýva to z rozhodnutia poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %