Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
11.06.2024 03:05

Podnikateľom slúži od mája nový systém vývozu komunálneho odpadu


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Pre podnikateľov a právnické osoby spustila považskobystrická radnica od polovice mája nový systém vývozu komunálneho odpadu. Nebudú platiť paušálne poplatky, zaplatia len na skutočne vyvezený odpad. Informovala o tom hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.


"Právnické osoby a podnikatelia, ktorí sa prihlásili, dostali nádoby označené farebnou nálepkou. Tá určuje frekvenciu vývozu, harmonogram vývozu je uverejnený na webovej stránke mesta. Nádoby je potrebné vykladať v deň vývozu o 6.00 h a je potrebné ich umiestňovať v zvozovej časti. Vyvezený bude len odpad z nádob označených nálepkami," informovala hovorkyňa.         

Podnikatelia si po novom vedia ovplyvniť výšku poplatku za komunálny odpad. Subjekty mali na výber tri druhy nádob - 120-litrové, 240-litrové a 1100-litrové. Zvoliť si mohli aj frekvenciu vývozu dvakrát za sedem dní, raz za sedem dní alebo raz za 14 či 28 dní. Podľa toho im bola pridelená farebná nálepka.         

"Doteraz svoj odpad prihlásilo takmer 1700 podnikateľov, medzi nimi aj takí, ktorí doteraz registrovaní neboli. Ak zistia, že im vybraná veľkosť nádoby či zvolená frekvencia vývozu nepostačuje, môžu raz za rok požiadať o zmenu. Podnikatelia a právnické osoby, ktoré sa doposiaľ neprihlásili, môžu tak stále urobiť na mestskom úrade," doplnila Pagáč Kováčiková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
21.02.2020
Spravodlivé poplatky a moderné nádoby v Lendaku
Pred Vianocami bolo v obci Lendak rušno. Prebehla prvá evidencia odpadu, ktorou odštartovali modernizáciu systému zberu komunálneho odpadu (KO) z domácností.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %