Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.02.2016 10:00

Pod liptovskými kopcami je dostupných vyše 70 km bežeckých trás


Jednou z obľúbených trás je aj Liptovská Kokava - Podbanské. (Foto: nabezky.sk)


Liptáci spoločne vytvorili sprievodcu, ktorý mapuje 19 najzaujímavejších lokalít vhodných pre bežkárov. O jednotlivé trasy sa starajú a upravujú ich obce či miestne kluby bežkárov.


Bežeckému lyžovaniu sa v Liptove blýska na lepšie časy. Tento finančne menej náročný zimný šport začína vyhľadávať čoraz viac záujemcov. Je síce ťažké robiť konkrétnejšie štatistiky využiteľnosti trás, keďže bežkár neprechádza cez turniket, ale z pohľadu dopytov a záujmu o sprievodcu po trasách, je záujem zrejmý. „Liptov je kúzelný a čo je krajšie ako spoznávať ho pri aktívnom pobyte v prírode... Chceli sme našim návštevníkom najmä zjednodušiť vyhľadávanie trás. Teraz sa nemusia trápiť hľadaním stopy. Stačí, keď si pri vhodných snehových podmienkach vyberú trasu, ktorá im podľa sprievodcu vyhovuje. Mapa trás je pre záujemcov dostupná zadarmo v informačných centrách aj u našich ubytovateľov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Trasy pre všetkých

Najdlhšia je trasa na severnej strane Liptovského Mikuláša s dĺžkou 10,7 km v lokalite Háj - obec Smrečany – Dolinky - obec Žiar, so stúpaním 168 m a klesaním 192 m. Stredne zdatní bežkári si môžu pri Ružomberku odskúšať takmer päť kilometrov dlhú trasu, ktorá spája Hrabovskú a Čutkovskú dolinu. Najväčšie prevýšenie dosahuje trasa Hrabovo – Vlkolínske lúky. Deťom by mohla vyhovovať nenáročná trasa v lokalite Malinô Brdo, ktorá nemá ani jeden kilometer a minimálne prevýšenie. Výstroj na bežecké lyžovanie poskytujú aj tunajšie požičovne, takže záujemcovia o tento šport nemusia mať všetko so sebou. „Vďaka ponuke bežeckého lyžovania v regióne môžu bežkári spoznávať nádherný Liptov od Vlkolínca až po Pribylinu. Najnovšie nájdu bežeckú stopu aj priamo v Liptovskom Mikuláši, a to na trase cyklochodníka od sídliska Podbreziny po centrum mesta,“ dodáva primátor Liptovského Mikuláša a predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Záujemcovia o pohyb v zasneženej prírode nájdu päť trás v Západných Tatrách, štyri bežecké trasy ponúka Veľká Fatra, jedna trasa je mestská a až deväť trás je dostupných v Nízkych Tatrách. Trasy sú voľne prístupné a starajú sa o ne zväčša bežecké kluby a obce, ktoré majú trasy vo svojom katastri. Na úpravu využívajú skútre a v tradičných lyžiarskych strediskách používajú k úprave aj snežné pásové vozidlá.

Autor: (oocr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %