Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.10.2021 01:55

Počas letnej sezóny v Nitre prebiehalo „Čistenie 7 pahorkov“


Snímka zdroj: nitra.eu


Všetci radi žijeme v čistom a zdravom prostredí. Prebiehajúca pandémia nás naučila vrátiť sa k prírode, pozrieť sa na životné prostredie inak a naučiť sa využívať ho dlhodobo.


Nitra ako mesto postavené na 7 pahorkoch, plné zelene, starodávnej aj novej histórie si určite zaslúži udržateľný spôsob života. Jednotlivé vŕšky lákajú k návšteve a vytvárajú jedinečnú panorámu a atmosféru mesta.

Mesto Nitra a Nitrianska organizácia cestovného ruchu spolu s iniciatívou Čistá Nitra spojili sily a rozhodli sa prísť s nápadom postupného čistenia 7 pahorkov Nitry. Spoločne sme s približne 100 dobrovoľníkmi vyčistili Hradný kopec, lokalitu Na vŕšku a centrum mesta, Kalváriu, Martinský vrch (areál bývalých kasární pod Zoborom) a Dražovský kopec za čo patrí všetkým účastníkom veľké ĎAKUJEME! Pre účastníkov bola počas každého čistenia pripravená aj určitá pridaná hodnota vo forme komentovanej prehliadky v danej lokalite alebo odmeny v podobe certifikovaného regionálneho produktu PONITRIE.

V apríli Nitriansky horský spolok  organizoval tradičné Jarné čistenie Zobora, ktoré od roku 2015 prebieha každý druhý rok, a na základe iniciatívy občianskeho združenia Pine Hill sa podarilo v tomto roku vyčistiť aj ďalší  z pahorkov – Borinu.

V ekologickej myšlienke sme pokračovali aj cez víkend 25. 9. 2021 podujatím „Udržateľná Nitra“ v Botanickej záhrade, ktoré bolo zavŕšením celosezónnej aktivity čistenia a zároveň oslavou Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý každoročne pripadá na 27. 9. Nitru na siedmich pahorkoch prepojenú so zodpovedným správaním k prírode a okoliu sme premietli do zážitkového videa s Corgym a Nitriou, ktoré si môžete pozrieť na našich webových a facebookových stránkach. V projekte „Udržateľná Nitra“ budeme pokračovať aj v ďaľších aktivitách.

Sledujte nás na facebooku  Turistické informačné centrum NitraVisit Nitra a Čistá Nitra.

Autor: zdroj: nitra.eu


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Dobrovoľníci sa po roku opäť stretnú na Jarnom čistení Zobora
Dobrovoľníci, turisti, milovníci prírody, žiaci a študenti sa po roku opäť stretnú na nitrianskom Zobore. V sobotu 13. apríla sa uskutoční 11. ročník Jarného čistenia Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NHS).
viac
10.02.2021
Obce na hornej Nitre už nie sú schopné zabezpečiť ďalšie testovanie
Členské samosprávy Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) už nie sú schopné naďalej zabezpečovať kapacity pre ďalšie testovanie obyvateľov na COVID-19.
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %