Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
12.09.2024 08:55

Počas leta sa odborníci rozprávali s deťmi o prevencii proti násiliu


Snímka zdroj: SHUTTERSTOCK


Odborníci z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) počas leta riešili s deťmi tému prevencie proti násiliu. Na letných táboroch sa zamerali napríklad na témy, na čo si dať pozor na internete a kam sa obrátiť s prosbou o pomoc v ťažkej životnej situácii mladých ľudí.


Preventívno-osvetové aktivity sa realizovali v rámci národného projektu Spoločne za detstvo bez násilia pre všetky deti spolu s národnou linkou na pomoc deťom v ohrození VIAC AKO NI(c)K. V utorok o tom informovalo ÚPSVaR.         

"Násilie nemá prázdniny. Prevencii proti násiliu na deťoch sa s plnou vážnosťou venujeme na všetkých úrovniach a počas celého roka. Vytrvalú prácu s deťmi v teréne dlhodobo sprevádzajú naše systematické kroky na národnej aj medzinárodnej úrovni. Toto leto sme úspešne uzavreli jednu dôležitú kapitolu, keď sme v rámci rezortu práce spustili Centrum bezpečného internetu, vďaka ktorému budeme pracovať v úzkom spojení s európskymi partnermi aj na rýchlej identifikácii hrozieb a efektívnom potláčaní škodlivého obsahu na internete," uviedol generálny riaditeľ ÚPSVaR Peter Ormandy.         

Doplnil, že odborníci navštívili počas leta 55 prevažne letných táborov po celom Slovensku a rozprávali sa takmer s 1500 deťmi. V rámci diskusií, hier a voľnej tvorby sa rozoberali témy násilia medzi rovesníkmi, šikany a kyberšikany, dezinformácií či bezpečnosti na internete. Stretnutia priniesli podľa Ormandyho deťom aj návod, ako sa zachovať v prípade konfrontácie s násilím a ako im pritom môže pomôcť národná linka.         

ÚPSVaR spresnil, že na národnú linku na pomoc deťom v ohrození sa môžu obrátiť nielen deti, ale aj mladí ľudia či dospelí, ktorí potrebujú konzultáciu pri riešení násilia na dieťati. Od jej spustenia kontaktovalo konzultantov viac ako 6500 ľudí a približne v tretine prípadov to boli osoby do 12 rokov.         

Podujatia organizuje ústredie práce už niekoľko rokov, pričom počas školského roka sú najmä v školách, predškolských zariadeniach či v centrách pre deti a rodiny. Od januára do júna tohto roka sa realizovalo 434 takýchto aktivít. V aktuálnom školskom roku pripravuje ÚPSVaR ďalšie aktivity v podobe detských konferencií, webinárov pre žiakov základných a stredných škôl či divadelných predstavení.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Mesto spustilo projekt prevencie násilia na zvieratách
Mesto Bánovce nad Bebravou začalo realizovať projekt zameraný na prevenciu páchania násilia na zvieratách.
viac
18.07.2020
Letný seriál prevencie kriminality – chráňme naše deti
Ministerstvo vnútra SR apeluje na rodičov, starých rodičov, pedagógov, vychovávateľov či ostatných dospelých, aby neustále informovali deti a mládež o nástrahách, ktoré na ne striehnu najmä počas letných prázdninových mesiacov.
viac
25.05.2023
V ponuke je 30 letných detských táborov, pomôže aj nadácia
Organizácie Košického samosprávneho kraja (KSK) s partnermi pripravili aj toto leto pre deti prímestské tábory. Spolu ide o 30 táborov s viac ako 50 turnusmi na Gemeri, Spiši, Above a Zemplíne.
viac
29.07.2024
Národný projekt na ochranu detí pred násilím pokračuje v rozširovaní osvetových
Národný projekt Spoločne za detstvo bez násilia pre všetky deti pokračuje v intenzívnej práci na zvýšení ochrany detí pred násilím vo fyzickom aj digitálnom priestore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %