Utorok 22.04.2025
Dnes má meniny 
Slavomír
°C
21.07.2018 10:05

Po vypití nealko piva nafúkali rovnako hladní aj sýti, chudí aj obézni


Ilustračná snímka, zdroj: Funmagazin.sk


Telesná hmotnosť alebo stav nasýtenosti nemajú žiaden vplyv na to, koľko respondent nafúka po vypití nealkoholického piva s malým obsahom alkoholu. Preukázali to znalci z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Univerzitnej nemocnice Martin.


Experti vykonali expertízu na 50 dobrovoľníkoch. Najmladší účastník mal 22 rokov, najstarší 73. Znalci sa snažili, aby skúmali hladných či práve najedených, športovcov aj nešportovcov, a dbali tiež na široké váhové rozpätie. Dôležitý faktor bol aj to, aký majú dobrovoľníci stav chrupu. Aj prítomnosť mostíkov totiž môže ovplyvniť zotrvanie alkoholu v ústnej dutine.       

Z výsledkov vyplýva, že reči ako "tuční znesú viac" alebo "dôležité je zjesť veľa mastného" vôbec neplatia. Analýza ukázala, že bezprostredne po vypití pol litra nealko piva s 0,5 % alkoholu bol výsledok dychovej skúšky rovnaký u tých, ktorí boli na lačno, a rovnaký aj u sýtych.       

Najviac pritom nafúkal 89-kilový muž so stredne plným žalúdkom, a to 0,13 mg/l. Najmenej, 0,04 mg/l, nafúkali najedený 115-kilový muž a tiež 70-kilová stredne najedená mladá žena. To, že váha nerozhoduje, bolo možné vidieť aj pri 55-kilovej stredne najedenej žene a 100-kilovom mužovi s plným žalúdkom. Obaja nafúkali rovnakých 0,08 mg/l. Expertíza vylúčila, že by lepší výsledok mali napríklad športovci. Ľudia s nadpriemernou športovou aktivitou totiž nafúkali 0,06 mg/l, ale aj dvakrát toľko. Rovnako to platí aj pri ľuďoch, ktorí sú nalačno. Bez ohľadu na ich váhu nafúkali od 0,04 mg/l po trojnásobok. Všetci však už po piatich minútach nemali v dychu ani štipku alkoholu. Ak si teda za volant po vypití nealka s 0,5 % alkoholu sadne chudý alebo obézny, hladný či sýty alebo športovec či nešportovec, u všetkých môžu ísť obavy z pozitívnej dychovej skúšky bokom.       

Podobne to funguje aj pri ďalších nápojoch či potravinách bežnej spotreby. Dychovú skúšku ihneď po požití môžu skresliť aj ovocné džúsy, ústne spreje s obsahom liehu, lieky a kvapky či dokonca aj grgnutie. V ústnej dutine totiž zostáva malé množstvo alkoholu, ktoré sa pri 'fúkaní' dostane do drägra, a falošne tak narastá koncentrácia etanolu v dychu.       

"Etanol je prirodzenou súčasťou aj produktom ľudského metabolizmu. Náš organizmus si malé množstvo etanolu, ktorý je potrebný v chemických procesoch, nepretržite vytvára a následne odbúrava," vysvetlil docent Ľubomír Straka s tým, že v krvi a dychu človeka sa preto môže aj bežne nachádzať určitá minimálna hodnota. Do tela sa môže dostať vypitím rôznych ovocných štiav či neálk s vysokým obsahom cukru, ktoré neboli dostatočne zakonzervované, a procesom kvasenia v nich vzniklo malé množstvo alkoholu. Zradné môže byť dokonca aj samotné ovocie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice
Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.
viac
27.09.2017
Univerzita Mateja Bela nebude chýbať na Noci výskumníkov
V piatich slovenských mestách sa už 29. septembra 2017 bude otvárať jedenástykrát najväčšie podujatie zamerané na popularizáciu vedy na Slovensku – Európska noc výskumníkov 2017.
viac
06.02.2019
Fara A. Kmeťa má novú strechu, nasledovať by mal jej pamiatkový výskum
Rímskokatolícka fara v Senohrade v okrese Krupina, kde v druhej polovici 19. storočia pôsobil ako mladý kaplán, historik, botanik a etnograf Andrej Kmeť, dostala koncom uplynulého roku novú strechu.
viac
29.03.2020
Z piva začali v Piešťanoch vyrábať dezinfekčný prostriedok
V pálenici v Piešťanoch začali popri klasickej výrobe destilátov vyrábať dezinfekčný prostriedok z piva, ktoré im darovali malé pivovary v regióne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa