Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.04.2018 10:14

Po desiatkach rokov bol na južnom Slovensku spozorovaný drop veľký


Ilustračná snímka


V oblasti Nitrianskej pahorkatiny bol po 30 rokoch spozorovaný drop veľký. Podľa Romana Slobodníka zo združenia Ochrana dravcov na Slovensku bol najťažší lietajúci vták na svete videný pri obci Bánov v okrese Nové Zámky, na území, ktoré je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dolné Považie.


Drop veľký je stepný druh, najvyššia potvrdená hmotnosť dospelého samca bola 22 kilogramov. Drop potrebuje dostatok hmyzu pre výchovu mláďat, živí sa tiež hlodavcami, obojživelníkmi i plazmi.       

„Nedostatok potravy a drôty elektrických vedení v letovej dráhe dropov spôsobili, že od roku 2000 nie je na Slovensku prakticky známe žiadne hniezdenie. Tento nádherný vták sa vytratil zo Žitného ostrova, aj iných území. Je zrejmé, že pozorovanie dropa v Nitrianskej pahorkatine po desiatkach rokov je skutočne vzácne,“ skonštatoval Slobodník.       

Ako doplnil, ešte v 70. a 80. rokoch 20. storočia hniezdil drop veľký vo viacerých oblastiach južného Slovenska. „Odhaduje sa, že kedysi u nás hniezdilo niekoľko stoviek párov. Po drastickej zmene poľnohospodárskych postupov došlo k postupnému poklesu hniezdnej populácie až k jej úplnému vymiznutiu,“ dodal Slobodník.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2018
Hrad Šariš obnovujú nezamestnaní, ožíva aj zážitkovými aktivitami
Hrad Šariš vo Veľkom Šariši prechádza konzerváciou a obnovou. Už ôsmy rok na ňom pracujú nezamestnaní v rámci projektu Záchrana kultúrneho dedičstva. V tomto roku dostalo mesto Veľký Šariš štátnu dotáciu na 40 nezamestnaných, ktorí od začiatku mája budú sedem mesiacov pracovať na hrade.
viac
27.04.2020
Slovensko môže prísť o dropa veľkého a sokola kobcovitého
Slovensko môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, dropa veľkého a sokola kobcovitého. Pravidelne hniezdia v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia.
viac
10.08.2020
Financie na ornitologickú pozorovaciu vežu poskytne rakúsky partner
Financie na stavbu ornitologickej pozorovacej veže pri bratislavskej mestskej časti Čunovo poskytne rakúsky partner.
viac
08.09.2022
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého, ornitológovia ho objavili v máji. Vták patrí na Slovensku k najohrozenejším druhom, hniezdenie je mimoriadne vzácne. Informovala o tom riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %