Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.08.2019 10:50

Po 20 rokoch v Hlohovci obnovujú Zámsku púť


Hlohovecký zámok. Snímka (ON)


Po dvoch desiatkach rokov obnovia v Hlohovci Zámsku púť. Povedie v nedeľu 18. augusta o 8.40 h od Kostola svätého Michala na námestí na zámok, kde sa na nádvorí uskutoční slávnostná omša s obradom požehnania obnovenej zámockej kaplnky s neskorogotickým reliéfom Narodenie.


Hlavným celebrantom bude bývalý hlohovský kaplán, dnes riaditeľ Arcibiskupského úradu v Trnave Peter Šimko.       

Púte majú v Hlohovci dávnu históriu, ukončili ich v čase, keď bol Hlohovský zámok v dezolátnom stave a neskorogotický reliéf Narodenie musel byť z kaplnky premiestnený. Ide o časť oltára z Dómu svätého Martina v Bratislave, odtiaľ ho v roku 1734 pri prestavbe odstránili. Dnes sa originál nachádza v expozícii stredovekého umenia Slovenskej národnej galérie a v Hlohovci je jeho kópia. Zhotovili ju umelecký rezbár Ľudovít Pisár a akademický sochár Jaroslav Kuba. Výnimočnosť tohto diela si v roku 1995 pripomenulo i Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky, ktoré vydalo známku Majster Narodenia z Hlohovca: Narodenie z Hlohovca, na ktorej je drevorezba zobrazená.       

Existencia reliéfu v Hlohovci je doložená už v roku 1780, postupom času sa stal predmetom náboženskej úcty obyvateľov Hlohovca i okolia a pravdepodobne už od 18. storočia sa zámocká kaplnka stala miestom "Zámskej púte", ktorá sa každoročne konala na sviatok Nanebovzatia Panny Márie 15. augusta. Na zámok a do jeho kaplnky sa Narodenie vrátilo v závere uplynulého roka, keď prešiel zámok v majetku mesta zásadnou rekonštrukciou.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2018
Cez víkend otvoria pre verejnosť brány zrekonštruovaného kaštieľa
Prvý novembrový víkend v Hlohovci opätovne otvoria brány zrekonštruovaného kaštieľa. TASR informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková.
viac
13.12.2018
Na zámku budú prvé Vianoce
V nedeľu sa na nádvorí bude podávať tradičný vianočný primátorský punč. "Teplý nápoj, ale aj čaj a sladké medovníčky bude primátor Miroslav Kollár podávať od 14. do 16. hodiny.
viac
14.04.2020
Mesto Holíč začalo s výstavbou cyklotrasy do obce Kopčany
Mesto Holíč začalo so stavebnými prácami na výstavbe cyklotrasy Holíč – Kopčany. Jej účelom je prepojenie Holíčskeho zámku s Kostolom sv. Margity Antiochijskej a následné napojenie na lávku cez rieku Moravu pri Kopčanoch do moravskej obce Mikulčice. Informovalo o tom mesto Holíč.
viac
13.08.2022
V nedeľu sa v Hlohovci bude konať tradičná Zámska púť
Tradičná slávnostná púť Hlohovčanov Zámska púť sa bude po roku konať v nedeľu 14. augusta. Povedie v sprievode dychovej hudby od 8.40 h od Kostola sv. Michala Archanjela na námestí na zámok, kde sa na nádvorí uskutoční slávnostná omša.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %