Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
30.12.2022 03:20

Plasty, kov a tetrapaky budú obyvatelia po novom zbierať spoločne


Ilustračná snímka.


Plasty, kovy a tetrapaky budú obyvatelia rodinných domov v Handlovej zbierať spoločne. K združenému zvozu pristúpi zberová spoločnosť Hater-Handlová od nového roka, reaguje tak na zálohovanie obalov od nápojov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


"Vzhľadom na spustenie zálohového systému zberu plastových obalov a plechoviek od nápojov v roku 2022 a značnému výpadku nápojových obalov pristúpila spoločnosť Hater-Handlová k spoločnému zberu plastov, kovov a tetrapakov do jednej zberovej nádoby, žltého vreca," uviedol konateľ firmy Vladimír Borák.

Takýto systém je podľa neho nastavený od nového roku primárne z lokalít, kde sú rodinné domy, pri panelákoch sú zatiaľ ponechané červené nádoby na zber kovových obalov, keďže je tu vyššia koncentrácia odpadov. "Tento systém zberu nie je na Slovensku novinkou a spoločnosť vykonávala takýto zber už aj v tomto roku v iných samosprávach, kde vykonáva odpadové hospodárstvo," ozrejmil.

K združenému zvozu spoločnosť pristúpila z dôvodu efektivity a ekonomicky rentabilnejšiemu systému zvozu odpadov v Handlovej.

Termíny zvozu triedeného odpadu na rok 2023 majú Handlovčania i na kalendároch, ktoré radnica počas decembra distribuovala do domácností. Po novom sú tam pre združený zvoz vyznačené len tri farby, a to žltá, modrá a zelená. "Na druhej strane kalendára nájdu obyvatelia zvoz biologického odpadu a v mesiacoch marec a november 2023 tiež termíny zvozu konárov a lístia z miest, ktoré Hater pred zvozom označuje tabuľkami," dodala Paulínyová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
24.03.2020
Na území mesta rozmiestnia veľkokapacitné kontajnery
Samospráva Handlovej so zberovou spoločnosťou Hater Handlová rozmiestnia na území mesta 30 veľkokapacitných kontajnerov.
viac
13.11.2020
Obyvatelia môžu prostredníctvom súťaže vyčistiť prírodu od odpadu
Handlovčania môžu v novembri prostredníctvom súťaže pomôcť prírode v meste a jeho okolí zbaviť sa nelegálneho odpadu.
viac
08.04.2021
V Handlovej budú vážiť odpad, umiestňujú na nádoby čipy
Handlovská mestská spoločnosť Hater Handlová pripravuje nový systém váženia odpadu. Na nádoby začali jej pracovníci umiestňovať čipy. Tie by mali neskôr dopomôcť k spravodlivejšiemu systému platieb za odvoz a spracovanie odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %