Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
19.08.2024 08:55

Plastové obaly z potravy pre zvieratá triedi približne 39 percent ľudí


Snímka zdroj: OZV Envi-Pak


Plastové obaly z potravy pre zvieratá triedi približne 39 percent ľudí, konzervy a hliníkové obaly 34 percent. Uviedla to organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak na základe výsledkov prieskumu, ktorý realizovala v máji tohto roka.


"Miera triedenia týchto produktov medzi celkovou populáciou je síce nižšia, ale to len z toho dôvodu, že zvieratká v domácnosti nechovajú všetci ľudia. Neznamená to však, že by sme sa nemali v triedení aj ďalej zlepšovať. Triedenie odpadov je nevyhnutné na znižovanie nášho dosahu na životné prostredie, lebo len správne vytriedený odpad môže byť zrecyklovaný," povedala riaditeľka komunikácie OZV Envi-Pak Katarína Kretter.        

Organizácia poukázala, že produkty pre psov a mačky sa balia do rôznych druhov obalov. Suché krmivo, napríklad granule, je najčastejšie balené do plastového obalu, mokré krmivo býva v konzervách alebo hliníkových obaloch. Nájdu sa však aj také krmivá a ďalšie produkty, ktoré sú balené do kombinácie viacerých druhov obalov, napríklad do papiera a plastu. Kretter dodala, že ak tieto obaly skončia v čiernych kontajneroch, odchádzajú na skládku, kde sa stanú trvalou záťažou pre životné prostredie.         

"Obaly z produktov pre zvieratá musia byť správne vytriedené, aby sme minimalizovali negatívny dosah na životné prostredie. Napríklad medzi obalmi z potravy pre zvieratá dominujú plastové a kovové obaly," vysvetlila Kretter.         

Triedenie plastových a kovových obalov sa môže v jednotlivých mestách a obciach líšiť. V niektorých obciach sa plasty a kovy triedia zvlášť do osobitných nádob, do žltého kontajnera alebo vreca plastový odpad a do červeného kovový. V iných sa triedia spolu do žltej nádoby. "Všetky obaly by preto mali byť vždy vytriedené podľa pravidiel triedenia v príslušnom meste alebo obci," podotkla Kretter.         

Upozorňuje na to, že pri triedení vždy treba oddeliť od seba, čo sa oddeliť dá, a odpad nie je potrebné umývať. "Stačí, ak ho zbavíme obsahu. Pri recyklácii sa vyčistí," poznamenala Kretter.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2021
Seriál: Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) papier?
Odborníci tvrdia, že podľa súčasných možností dokážeme väčšinu správne vytriedeného papiera recyklovať minimálne 4-5 krát, maximálne 7-8 krát. Z recyklátu sa opätovne vyrábajú napríklad noviny, kuchynský, toaletný papier, škatuľové kartóny, kartóny na vajcia, papierové tašky, kancelársky papier atď.
viac
16.11.2021
Päťdesiatroční (a starší) triedia odpady viac ako mladí
Starší ľudia sú pri triedení komunálnych odpadov zodpovednejší ako mladí. Vyplýva to z  odpovedí tisícky respondentov, ktorý pre potreby OZV ENVI - PAK vykonala prieskumná agentúra MNFORCE.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
23.01.2023
Ako správne triediť obaly zo syrov?
Máte radi syr? Tak 20. január je aj váš deň! Práve tento dátum je považovaný za Medzinárodný deň milovníkov syrov. Či už sú to tvrdé syry, mäkké, smotanové alebo syry s plesňou – každý si medzi nimi nájde ten svoj obľúbený. Po konzumácii syrov je však potrebné aj správne vytriediť obaly z nich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %