Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
17.05.2023 01:30

Petržalka s NTS SR pripravuje 19. ročník Petržalskej kvapky krvi


Ilustračná snímka: (tasr).


Bratislavská Petržalka pripravuje v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) SR tradičnú Petržalskú kvapku krvi. V poradí 19. ročník výjazdového dobrovoľného darovania krvi sa uskutoční 6. júna v CC Centre na Jiráskovej ulici.


Mestská časť pripomína, že sa treba vopred registrovať. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Po vlaňajšom ročníku ostáva maximálna kapacita zvýšená na 80 darcov a rezervácia termínu je prístupná všetkým záujemcom, ktorí krv darovať môžu, vrátane prvodarcov. Darovať krv môžu v zásade všetci zdraví ľudia vo veku od 18 do 60 rokov s hmotnosťou od 50 kilogramov. Pravidelní darcovia môžu darovať krv až do veku 65 rokov, ak sú v dobrom zdravotnom stave.

Netreba však zabúdať na základné kritériá na darovanie krvi. Počas vlaňajšej decembrovej kvapky krvi nemohla transfúzna služba vybaviť viac ako 30 záujemcov, ktorí ich nesplnili. Vstupná prehliadka na mieste totiž preukázala nízku hladinu hemoglobínu, krátky časový odstup medzi darovaniami či užívanie nevhodných liekov.

Podľa NTS SR je krv potrebná po celý rok. "Posledné týždne evidujeme hraničné zásoby krvných skupín s negatívnym Rh faktorom. Sme preto radi, že sa uskutoční ďalší ročník Petržalskej kvapky krvi, keďže pravidelne je zo strany Petržalčanov o darovanie krvi veľký záujem," poznamenala Martina Frigová z NTS SR.

Záujemcovia si môžu on-line rezervovať termín prostredníctvom registračného formulára. Môžu tak urobiť najneskôr do 2. júna (vrátane). Petržalská kvapka krvi sa uskutoční 6. júna od 8.00 do 12.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2019
Študentská kvapka krvi: Buď odvážny a daruj krv – 25. ročník
Desiatky tisíc študentov a mladých ľudí našli za ostatných 25 rokov odvahu a rozhodli sa prvýkrát darovať krv práve počas Študentskej kvapky krvi. Tisícky ďalších tento prvý krok urobí túto jeseň, budete medzi nimi aj vy?
viac
01.06.2021
Prezidentský palác privíta budúci piatok dobrovoľných darcov krvi
Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sa v piatok 11. júna uskutoční druhý ročník Prezidentskej kvapky krvi. Dobrovoľní darcovia krvi tak budú môcť po roku znova darovať krv v priestoroch Prezidentského paláca.
viac
07.09.2021
Tretia Belušská kvapka krvi prilákala až 18 prvodarcov
Už po tretíkrát obec Beluša zorganizovala v spolupráci s členmi Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Hloža a Národnou transfúznou sužbou (NTS) Trenčín mobilné darovanie krvi na pôde bývalej školskej jedálne.
viac
10.02.2023
Valentínska kvapka krvi od pondelka opäť vyzýva ľudí k darovaniu
Valntínska kvapka krvi od pondelka (13. 2.) opäť vyzýva ľudí k darovaniu krvi. Kampaň Slovenského Červeného kríža (SČK) potrvá do 10. marca. Informovala o tom Silvia Kostelná zo SČK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %