Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
25.10.2018 03:45

Petržalka je víťazom Národnej ceny SR za kvalitu za rok 2018


Ilustračná snímka: Common Assessment Framework


Petržalská samospráva sa chce neustále zlepšovať, zefektívňovať svoje postupy, približovať sa ku svojim obyvateľom a zjednodušovať im kontakt s úradom.


Veď samospráva je predovšetkým o službách a ak ich chce akákoľvek organizácia neustále rozširovať a skvalitňovať, v prvom rade musí sledovať efektivitu a princípy dobrej správy. Aj preto sme sa ako prví v rámci bratislavského regiónu a piaty na celom Slovensku zapojili pred 6 rokmi do zavedenia systému manažérstva kvality prostredníctvom modelu CAF (Common Assessment Framework). Model vychádza z princípov, ktoré v praxi okrem iného znamenajú aktívne prizývanie ľudí k správe vecí verejných, manažujú prijímanie rozhodnutí zvyšujúcich kvalitu života a komfort pri vybavovaní vecí na úrade. Je však predovšetkým o spoľahlivosti a zodpovednosti, ktoré ľudia očakávajú od úradov. Model pomáha pri správnej a kontinuálnej implementácii zlepšovať výkonnosť organizácie. Súčasťou tohto procesu je tvorba samohodnotiacej správy, akčného plánu zlepšovania sa a tiež získanie nezávislej spätnej väzby od odborníkov v oblasti manažérstva kvality.

Mestská časť vytvorila v poradí už štvrtú samohodnotiacu správu, ktorú po posúdení hodnotiteľskou komisiou vyhodnotil Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Ten rozhodol, že naša mestská časť sa v rámci 19. ročníka stáva víťazom Národnej ceny SR za kvalitu 2018 v kategórii C (organizácie verejného sektora).

„V roku 2013 sme získali titul Efektívny používateľ modelu CAF, v r. 2014 Ocenenie za zlepšenie výkonnosti, o dva roky neskôr v 2016 sme sa stali oceneným finalistom súťaže Národnej ceny SR za kvalitu a v tomto roku sme celkovým víťazom Národnej ceny SR za kvalitu v kategórii Organizácie verejného sektora. Je pozoruhodné, ako sme sa od začiatku implementácie modelu kvality CAF vypracovali a toto ocenenie je dôkazom toho, že naša samospráva neustále zvyšuje kvalitu poskytovaných služieb,“ vyjadril radosť z víťazstva starosta Vladimír Bajan. „O jej získanie sa zaslúžili mnohí zamestnanci nášho miestneho úradu, ktorým patrí moja vďaka,“ dodal starosta.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa uskutoční 20. novembra 2018 o 17.00 h v Historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky. Cieľom súťaže je oceniť tie najúspešnejšie organizácie, ktoré v priebehu roka prešli komplexným hodnotením podľa európsky uznávaných kritérií a preukázali výborné výsledky a inovatívne manažérske prístupy v oblasti kvality a spoločenskej zodpovednosti.

Autor: (ts-petrzalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2016
Petržalka dostala prestížne ocenenie
Mestská časť Bratislava-Petržalka sa ako jediná slovenská samospráva stala oceneným finalistom v súťaži o Národnú cenu SR za kvalitu v kategórii Organizácie verejného sektora.
viac
20.08.2020
ZMOS upozorňuje na nedostatky v pripravovaných volebných pravidlách
Združenie miest a obcí Slovenska zásadnou pripomienkou v medzirezortnom pripomienkovom konaní upozorňuje na nedostatky pripravovanej novely zákona o volebnej kampani, ktorú do parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
12.03.2021
Model CAF pre organizácie samosprávy
Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR na svojej webovej stránke predstavil organizácie samosprávy s modelom CAF. ÚNMS SR sa ako národný korešpondent modelu CAF usiluje podporovať implementáciu modelu CAF a rozširovať základňu jeho používateľov.
viac
12.05.2021
Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %