Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.04.2023 04:15

Peľová sezóna brezy sa naplno rozbehla, ostane najsilnejším alergénom


Ilustračná snímka.


V uplynulom týždni sa na území Slovenska naplno rozbehla peľová sezóna brezy. V ovzduší dominoval aj peľ hrabu a jaseňa, práve breza však ostane najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších týždňov.


Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Denné koncentrácie vyššie ako tisíc peľových zŕn v metri kubickom (m³) vzduchu dosahoval peľ brezy na celom území Slovenska. Najvyššie hodnoty zachytila monitorovacia stanica v Žiline, a to 5420 peľových zŕn v m³ vzduchu, nasledujú Banská Bystrica (3066), Košice (1557) a Trnava (1181).

"Peľ jaseňa a hrabu dosahoval vyššie hladiny najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. Peľ jaseňa dosiahol najvyššie denné hladiny v Žiline a Banskej Bystrici. Peľ hrabu dosiahol najvyššie koncentrácie v Košiciach a Banskej Bystrici. Peľ ostatných drevín sa vyskytoval v ovzduší v stredných a nižších hladinách," uviedla Lafférsová. Ako dodala, všetky monitorovacie stanice zachytili vo veľmi nízkych koncentráciách už aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

Na celom území Slovenska bude naďalej v najbližších týždňoch pokračovať peľová sezóna brezy, ktorá ostane najsilnejším a najvýznamnejším alergénom v ovzduší. Denné koncentrácie peľu hrabu a jaseňa budú mať klesajúcu tendenciu. Postupné oteplenie však prinesie celkový nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší a ďalšie rozširovanie druhového spektra peľu.

"Pribúdať bude peľ tráv z čeľade lipnicovitých a spolu s ním aj peľ ďalších bylín. V ovzduší sa bude ešte vyskytovať peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, topoľa, vŕby, javora, duba, buka, smrekovca a ďalších ihličnanov," priblížila Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Peľová sezóna jelše a liesky pomaly končí, pribúda však peľ brezy
Pomaly sa rozbieha peľová sezóna brezy, najsilnejšieho alergénu tohto obdobia.
viac
09.05.2022
V ovzduší z alergénov naďalej dominuje breza, striedať ju bude peľ tráv
Na celom území Slovenska je najsilnejším a najvýznamnejším alergénom naďalej breza. Tú v priebehu pár týždňov vystrieda peľ tráv, ktorý bude na dlhé obdobie najsilnejším alergénom v ovzduší.
viac
16.05.2022
Peľ brezy, duba či buka dominoval, súvisia s tým žlté povlaky
Peľ brezy, hrabu, duba, buka a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulých dňoch na celom území Slovenska.
viac
30.03.2023
Peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov
V uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ topoľa, jaseňa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Kvitnutie liesky a jelše sa končí aj v chladných oblastiach so snehovou pokrývkou a na ich miesto nastupujú hrab a breza.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %