Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.10.2019 10:10

Pastiersku sezónu ukončí Slovenské mitrovanie


Ilustračný výrez plagátu


Pastiersku sezónu už ôsmykrát symbolicky ukončia vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota podujatím Slovenské mitrovanie. Uskutoční sa v sobotu (26. 10.) od 10.00 h na miestnom salaši.


Hlavným zámerom podujatia je podľa organizátorov zachovať valaskú a ovčiarsku tradíciu v regióne Gemer-Malohont, ako aj zvyky spojené s ukončením pastierskej sezóny. Ich snahou je tiež poukázať na význam ovčiarstva ako špecifickej súčasti tradičnej ľudovej kultúry i dnešnej reality.       

„Cieľom je zároveň zvýšiť povedomie verejnosti o tradičných spôsoboch obživy našich predkov cez osvojovanie si zručností v oblasti chovu oviec, spracovania ich produkcie a remesiel súvisiacich nielen s ovčiarstvom,“ dodala Miroslava Vargová, manažérka Miestnej akčnej skupiny Malohont, ktorá je jedným z organizátorov.       

Program sa začne ukážkami prác na salaši, ako je strihanie oviec, odváranie žinčice, výroba syrov, pareníc a bryndze či spracovanie ovčej vlny. „Úvodnú časť podujatia obohatia hudbou, spevom aj tancom detské folklórne súbory (FS) a fujaristi z regiónu,“ uviedla Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, ktoré je ďalším z organizátorov.

Poobedňajšie hodiny vyplní Univerzitný FS Mladosť z Banskej Bystrice a FS Stromíš z Vlachova, ktorých doplnia heligonkári, fujaristi a gajdoši. Na nich nadviaže slávnostný sprievod ovčiarov, bačov a valachov, ktorý bude ukončený vyúčtovaním s majiteľmi oviec. Atmosféra sprievodu bude umocnená signálnymi nástrojmi, gajdami a ľudovými hudbami.       

„Podobne to bolo aj v nedávnej minulosti počas mitrovania, nazývaného aj valaské hody, keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syry aj oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev,“ priblížil jeden z odborných garantov podujatia Ivan Murin.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
Vysokohorské chodníky vo Vysokých Tatrách čoskoro uzavrú
Nadchádzajúci predĺžený víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzavretia turistických chodníkov, čo znamená obmedzenie pohybu vo vysokohorskom teréne s ohľadom na ochranu prírody, ako aj zdravie a bezpečnosť návštevníkov. Oficiálne sa začína v utorok 1. novembra.
viac
11.10.2019
Pastiersku sezónu zakončí Mitrovanie v Novohrade
Pastiersku sezónu symbolicky ukončia v Lučenci podujatím Mitrovanie v Novohrade. Uskutoční v sobotu (12. 10.) od 9.00 h na školskom majetku Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD) v miestnej časti Ľadovo.
viac
22.08.2022
Do projektu Behaj lesmi sa aktívne zapojili aj Lesy SR
Štátny podnik Lesy SR sa tento rok zapojil do projektu Behaj lesmi. Aktuálnu sezónu ukončili v sobotu (20. 8.) pretekmi v lokalite Horná Roveň neďaleko Banskej Štiavnice.
viac
16.10.2023
Pastiersku sezónu vo Veľkých Teriakovciach uzatvára Mitrovanie na salaši
Na salaši vo Veľkých Teriakovciach v sobotu uzatvára pastiersku sezónu v regióne Gemer-Malohont tradičné podujatie s názvom Mitrovanie. Pre návštevníkov sú pripravené ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry či gastronomické špeciality.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %