Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.10.2019 11:05

Pastiersku sezónu zakončí Mitrovanie v Novohrade


Ilustračný výrez plagátu


Pastiersku sezónu symbolicky ukončia v Lučenci podujatím Mitrovanie v Novohrade. Uskutoční v sobotu (12. 10.) od 9.00 h na školskom majetku Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD) v miestnej časti Ľadovo.


      „Valaské hody, nazývané mitrovanie, sa v minulosti spájali s ukončením pastierskej sezóny, ktorá sa viaže k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Bačovia a valasi sa v tom období vracali do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky,“ vysvetlil riaditeľ SOŠ HSaD Juraj Vitek.       Ako dodal, nasledovalo vyúčtovanie s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev. „Práve na tento zvyk chceme nadviazať podujatím Mitrovanie v Novohrade,“ povedal Vitek.       V programe novohradského mitrovania je výstava ovčích plemien, ukážky práce pastierskych psov, súťaže vo varení jahňacích špecialít či jedení bryndzových halušiek, ale aj vystúpenia folklórnych skupín a prezentácia študijných a učebných odborov SOŠ HSaD.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2019
Pastiersku sezónu ukončí Slovenské mitrovanie
Pastiersku sezónu už ôsmykrát symbolicky ukončia vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota podujatím Slovenské mitrovanie. Uskutoční sa v sobotu (26. 10.) od 10.00 h na miestnom salaši.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
28.04.2022
Cyklistickú sezónu v Novohrade otvorí aj výletný vlak z Maďarska
Cyklistickú sezónu v Novohrade otvorí v nedeľu (1. 5.) aj špeciálny turistický vlak Novohradský rýchlik, ktorý bude vypravený na trase z maďarského mesta Balážske Ďarmoty (Balassagyarmat) do Lučenca a späť.
viac
16.10.2023
Pastiersku sezónu vo Veľkých Teriakovciach uzatvára Mitrovanie na salaši
Na salaši vo Veľkých Teriakovciach v sobotu uzatvára pastiersku sezónu v regióne Gemer-Malohont tradičné podujatie s názvom Mitrovanie. Pre návštevníkov sú pripravené ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry či gastronomické špeciality.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %