Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
02.03.2023 03:20

Parky napadol lykožrút a výrub stromov bol nevyhnutný, tvrdí mesto


Stromy napadnuté lykožrútom.


Zvolenské parky napadol lykožrút, výrub stromov bol preto podľa mesta nevyhnutný. Informoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.


Pripomenul, že hmyz sa objavil v Parku Štefana Višňovského neďaleko Zvolenského zámku a tiež v Parku Jozefa Dekréta Matejovie na sídlisku Zlatý potok. "Práve v ňom je situácia najzložitejšia," spresnil. Referentka pre zeleň zvolenského mestského úradu Jana Tlučáková uviedla, že hmyz sa rozšíril do takej miery, že napadol prevažnú časť stromov v parku. "U mnohých to bolo zreteľné na prvý pohľad. Keď sa kôra odlúpila, naskytol sa pohľad na spleť cestičiek, ktoré jasne prezrádzali prítomnosť škodcu," dodala s tým, že mnohé stromy museli vyrúbať z bezpečnostného hľadiska. "Boli také suché, že pri prudšom vetre hrozil ich pád. Výrub ďalších je preventívnym opatrením pred ďalším šírením hmyzu pod kôrou," zdôraznila.

Park Jozefa Dekréta Matejovie však čaká obnova, zameraná bude na zmiernenie dosahov klimatickej zmeny. Mestu sa v tomto prípade podarilo získať peniaze z eurofondov. Projekt okrem iného počíta s osadením nádrží na zachytávanie dažďovej vody stekajúcej z vyššie položených častí sídliska, ktorú použijú na zavlažovanie zelene v parku. "Vybudujeme aj pocitový chodník s rôznymi povrchmi, po ktorom bude možné chodiť naboso," konštatoval zvolenský primátor Vladimír Maňka.

Hovorca poznamenal, že na konci minulého roka mesto získalo dodávateľa a podpísalo s ním zmluvu. Celkovo by práce mali podľa neho stáť viac ako 640.000 eur. Priblížil, že v súčasnosti ministerstvo kontroluje verejné obstarávanie, aby zmluva mohla nadobudnúť platnosť. "Následne sa začnú stavebné práce. Dielo by malo byť odovzdané do konca roka," ukončil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
16.07.2020
ŠOP apeluje na lesníkov, aby informovali skôr o suchých stromoch v NP
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR apeluje na vedenie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), aby ju včas informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku.
viac
20.08.2021
Mesto Zvolen pripravuje opatrenia na zmiernenie zmeny klímy
Mesto Zvolen pripravuje opatrenia na zmiernenie zmeny klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva buduje dažďové záhrady a nové aleje stromov. Pre TASR to uviedol Branislav Mikšík z tlačového oddelenia mesta.
viac
30.08.2023
Parky opäť napadol lykožrút, mesto tak vyrúbe ďalšie stromy
Stromy vo zvolenských parkoch aj naďalej ničí lykožrút, ďalší výrub stromov je preto podľa mesta nevyhnutný. Informoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška. V parkoch na Zlatom potoku a pri železničnej stanici ich však samospráva spílila v marci tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %