Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.10.2019 11:10

Pamiatka zosnulých po prvýkrát na obnovenom evanjelickom cintoríne


Informačná a spomienková tabuľa, ktorá pripomínala historický evanjelický cintorín na Mariánskom vŕšku


Uplynulé leto v auguste bol verejnosti, za prítomnosti primátorky Prievidze a poslankyne NR SR, JUDr. Kataríny Macháčkovej, odovzdaný obnovený historický evanjelický cintorín na Mariánskom vŕšku v Prievidzi.


Na jeho obnove sa zúčastnili dobrovoľníci, ktorí toto pietne miesto vyčistili a sprístupnili. Financie na obnovu pietneho miesta získali z projektu participatívneho rozpočtu mesta Prievidza.

Odovzdaný bol verejnosti, dobrým ľuďom mesta a tiež Cirkevnému zboru ECAV na Slovensku Zemianske Kostoľany, ktorý zastrešuje evanjelikov v okrese Prievidza. Historický evanjelický cintorín sa nachádza v blízkosti hlavného cintorína na Mariánskej ulici. Pochovávalo sa tam do roku 1958, odvtedy sa zosnulí pochovávajú na spoločnom cintoríne bez rozdielu vierovyznania. Koncom 50. rokov 20. storočia mal 23 hrobov, z ktorých je dnes odkrytých desať. Ako evanjelici v Prievidzi sme prisľúbili, že si miesto vezmeme pod svoj patronát, a preto sa tam chceme stretnúť v sobotu 2. 11. 2019 pri pobožnosti na pamiatku zosnulých. Spoločné stretnutie bude pred Domom smútku na Mariánskej ul. o 10.00 hod. Odtiaľ pôjdeme v sprievode na pietne miesto pozostatkov historického evanjelického cintorína.

Emil Hankovský, zborový kaplán ECAV Zemianske Kostoľany

Autor: (Zdroj: Infolist mesta Prievidza, Michal Ďureje, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých
Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
14.02.2020
Prešovský kraj bude revitalizovať dve župné školy v Kežmarku za 6 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj chce riešiť nevyhovujúci stav školských budov v Kežmarku. Aktuálne pripravuje revitalizáciu Gymnázia P. O. Hviezdoslava a v jeho areáli i prístavbu pre Školu umeleckého priemyslu.
viac
03.08.2020
V Prievidzi pribudla národná kultúrna pamiatka
Pamiatkový úrad SR rozhodol o vyhlásení hrobky rodiny Heumannovcov na židovskom cintoríne v Prievidzi za národnú kultúrnu pamiatku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %