Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.05.2018 02:23

Pamätník obetiam vojny postavil hasičský zbor spoločne s občanmi


Pamätník v Solčanoch.


V strede obce Solčany v okrese Topoľčany, v blízkosti rímskokatolíckeho kostola všetkých svätých, stojí pomník padlých v prvej svetovej vojne. „Našim drahým hrdinom padlým vo svetovej válke 1914 – 1918 na večnú pamiatku postavil hasičský sbor s občanmi v r. 1935,“ informuje tabuľa na pomníku.


Na podstavci z kameňa v tvare zrezaného ihlana je umiestnené pieskovcové súsošie, postava Ježiša Krista v náručí s klesajúcim raneným vojakom. „Ó, vy všetci, ktorí idete pomimo, postojte a pomodlite sa za duše týchto padlých hrdinov,“ vyzýva ďalšia tabuľa na pamätníku.       

Na pôvodnej tabuli je vyrytých 40 mien, z nich je 39 obetí prvej svetovej vojny a jedna obeť druhej svetovej vojny. Po druhej svetovej vojne a Slovenskom národnom povstaní bola na počesť padlých pripevnená na pomník aj druhá tabuľa so šiestimi menami a fotografiami obetí. „Je tam aj meno nášho občana, ktorý tu bol zastrelený Nemcami. Na bicykli smeroval do hory k partizánom, Nemci ho zastrelili na poliach smerom hore na Krnču,“ povedal starosta Solčian Juraj Soboňa.       

Mená na tabuli boli postupne dopĺňané. „Všetko sú to obyvatelia našej obce, ktorí zahynuli v bojoch, či už tuná, alebo na zahraničných frontoch, najmä v Taliansku,“ skonštatoval Soboňa. V predvečer 8. mája si občania spomienku na obete vojny pripomínajú symbolickým kladením vencov k pamätníku. „Chráňte si slobodu, bdite nad ňou v každej chvíli, spomeňte, že my sme padli, aby ste vy žili,“ pripomína nápis na pamätníku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2017
V Handlovej si opäť pripomenú Deň bielych ruží
10. august je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Tento pamätný deň reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa udiala 10. augusta 2009 v bani Handlová.
viac
07.06.2018
V Trenčianskych kasárňach si aj po storočí pripomínajú udalosti Kragujevackej vz
V piatok 8. júna 2018 uplynie presne sto rokov od popravenia 44 vojakov náhradného 71. Trenčianskeho pluku v srbskom meste Kragujevac. Do Trenčianskych kasární si prišlo, deň pred týmto výročím, obete krvavo potlačenej vzbury uctiť viacero významných hostí, seniori i študenti.
viac
26.09.2018
Trnavská župa podporí obnovu Pamätníka padlých obetí v Skalici
Kraj sa bude podieľať aj kultúrno-spoločenskom podujatí na Záhorí, ktoré sa uskutoční 6. novembra 2018 pri príležitosti stého výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice.
viac
16.01.2021
Obce Kľak a Ostrý Grúň si 76. výročie „krvavej nedele“ pripomenú len symbolicky
Spomienku na 148 obetí tragickej udalosti v Kľakovskej doline známej ako „krvavá nedeľa“ si v obciach Kľak a Ostrý Grúň pre pandémiu nového koronavírus uctia len symbolicky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %