Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.01.2024 07:55

Online rokovanie Rady ZMOS aj za účasti ministra školstva SR Tomáša Druckera


Ilustračná snímka z online rokovania Rady ZMOS


V poradí 14. online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k aktuálnej téme zmene financovania predprimárneho vzdelávania za účasti pozvaného hosťa - ministra školstva SR Tomáš Druckera a jeho odborného tímu.


Aktuálnu tému zmenu financovania predprimárneho vzdelávania, ktorú predstavil rezort školstva v nadväznosti na dosiahnutie míľnikov a splnenie záväzkov Plánu obnovy a odolnosti SR  (POO)v oblasti školstva dnes prediskutovalo vyše 130 členov ZMOS na online rokovaní Rady ZMOS, na ktorú prijal pozvanie predsedu ZMOS Jozefa Božika minister školstva Tomáš Drucker. 

Spolu so svojím odborným tímom predstavil pripravované návrhy zmien v predprimárnom vzdelávaní a kroky, ktoré rezort školstva pripravuje a súvisia s míľnikom POO k zabezpečeniu podmienok na implementáciu povinného predprimárneho vzdelávania pre deti od 5 rokov a zavedenia právneho nároku na miesto v materskej škole pre deti od 3 rokov a stým nastavenie normatívneho financovania materských škôl od 1.1.2025.

Podľa rezortu má uvedená zmena zabezpečiť rovnocenný prístup k predprimárnemu vzdelávaniu a transparentné financovanie materských škôl. Podľa tvrdenia rezortu školstva by prechodom financovania materských škôl pod prenesený výkon štátnej správy nemalo dôjsť k oslabeniu rozhodovacej činnosti zo strany zriaďovateľov materských škôl, ktorými sú mestá a obce, avšak na strane druhej by to malo zabezpečiť dostatočné krytie nákladov na financovanie predprimárneho vzdelávania, na ktoré v súčasnosti samosprávy doplácajú z iných zdrojov, keďže podielové dane ani z ďaleka v mnohých samosprávach nepokrývajú skutočné náklady s tým spojené.

ZMOS aj naďalej preferuje pokračovanie v decentralizácii. Členovia ZMOS ocenili účasť a diskusiu s ministrom školstva na dnešnom online rokovaní Rady ZMOS. Minister školstva tiež ubezpečil členov Rady ZMOS, že k tejto téme budú pokračovať intenzívne rokovania ku ktorým budú zástupcovia ZMOS prizývaní, aby sa tak nastavili jasné a reálne mzdové normatívy a tiež prevádzkové normatívy.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2018
Komuniké z 18. rokovania Rady ZMOS
V poradí prvé rokovanie Rady ZMOS po májovom sneme sa uskutočnilo 26. júna 2018. Členovia Rady ZMOS sa venovali témam vyplývajúcim zo snemu, ale aj ďalším, ktoré sprevádzala účasť významných hostí.
viac
08.07.2023
Viac ako 100 účastníkov na treťom online zasadnutí Rady ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik zvolal a viedol tretie online zasadnutie Rady ZMOS, ktoré sa uskutočnilo v utorok 4. júla 2023.
viac
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %