Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.11.2021 12:37

Odkrytie svahu v Hranovnickej dubine má podporiť rast vzácneho kosatca


Kosatec bezlistý uhorský.


Ochranári v uplynulých dňoch odstránili časť kríkov v národnej prírodnej rezervácii Hranovnická dubina. Cieľom bolo odkryť svah, kde sa vyskytuje vzácny kosatec bezlistý uhorský.


"Iba 20 kilometrov severne od rezervácie sa do výšky vypínajú Vysoké Tatry. V Hranovnickej dubine sa však na južných svahoch nad riekou Hornád zachovala ojedinelá lokalita teplomilnej vegetácie dubín," objasnil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

Väčšinu územia rezervácie tvoria lesné spoločenstvá, no druhovo zaujímavá je podľa neho aj vegetácia skalných biotopov. Práve v nezarastených skalnatých miestach sa vyskytuje spomínaný kosatec, ktorý má ťažisko výskytu v teplejších oblastiach Slovenska. "Ide o chránený druh európskeho významu, ktorý je ohrozeným druhom našej flóry," upozornil Majko.

Hlavným dôvodom jeho ústupu je, že strmé skalné svahy s výskytom kosatca postupne zarastajú krovinami. So súhlasom vlastníka pozemkov teda pracovníci Správy TANAP-u odstránili kríky na svahu, kde vzácny druh rastie. "Budúci rok bude praktická starostlivosť pokračovať v najspodnejšej časti lokality a okolo náučného chodníka," dodal Majko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2022
Sčítanie kamzičej populácie bude tento rok o čosi skôr
Už o niekoľko hodín čaká Tatranský národný park (TANAP) pravidelné jarné sčítanie kamzičej populácie, keď spresnia počty jedincov na slovenskej i poľskej strane Tatier. Jeho výsledky zároveň ukážu, koľko mláďat pribudlo tento rok.
viac
02.08.2022
Ochranári a dobrovoľníci likvidovali invázny pohánkovec japonský
Po likvidácii druhu boľševník obrovský sa ochranári vo Vysokých Tatrách v týchto dňoch zamerali na ďalšiu inváznu rastlinu pohánkovec japonský. Likvidovali ju na viacerých miestach národného parku.
viac
09.08.2022
Najnavštevovanejším miestom počas sčítania turistov bol Hrebienok
Za jediný deň prešlo vysokohorským prostredím Tatranského národného parku (TANAP-u) celkovo 23 287 turistov a cyklistov. Vyplýva to z minulotýždňového sčítania návštevníkov.
viac
15.08.2023
V TANAP-e budú rátať turistov, cyklistov i psy
V Tatranskom národnom parku (TANAP) budú v utorok (15. 8.) po roku opäť rátať turistov. Cieľom je zistiť, koľko ľudí prejde vysokohorským prostredím za jediný deň pešo či na bicykli. Počítať budú ochranári opäť aj psy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %