Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.12.2016 09:03

Odkaz básnika Milana Rúfusa pripomína štvordňové podujatie


Dom Milana Rúfusa.


Odkaz básnika Milana Rúfusa si pri príležitosti 88. výročia jeho narodenia v rodnej obci Závažná Poruba (okres Liptovský Mikuláš) pripomínajú štvordňovým podujatím (9. 12. - 12. 12.) s názvom Dni Milana Rúfusa.


Tradičný decembrový Štebot v rodnom hniezde s recitáciou diela Milana Rúfusa, ktorý odštartoval celé podujatie, v tomto roku doplní ďalší kultúrny a umelecký program.      

 "Program podujatia je pomerne rozsiahly. Začali sme tradičným Štebotom v rodnom hniezde, ktorý sa konal už po dvadsiaty raz. Prvýkrát sme ho uviedli pri oslave majstrovej šesťdesiatpäťky a odvtedy ho organizujeme každý rok," vysvetlil pre TASR Dušan Migaľa, zástupca starostu Závažnej Poruby a osobný priateľ Milana Rúfusa. Názov podujatia zvolili organizátori symbolicky. Stretnutia s jeho tvorbou organizovali pravidelne aj počas jeho života. "Raz nám napísal list, že mu tieto verše pripadajú ako štebot v rodnom hniezde. Hovoril: 'Štebotajte mi a ja vás budem počúvať'," doplnil.       

Sobotňajší program začal dopoludnia besedou s názvom Teologické prvky v diele Rúfusa. Popoludní v rámci celku Zimná rozprávka vystúpili hostia Soňa Jány, Dada Klementová, Juraj Sarvaš a tanečná skupina Jessy. " Dnes, v nedeľu, na Službách Božích modlitbou poďakujeme Milanovi Rúfusovi za dielo, ktoré nám tu zanechal," upozornil Migaľa s tým, že v pondelok (12. 12.) končí program umeleckým slovom, tancom a kapustnicou v programe s názvom Ako u Rúfusov.

Milan Rúfus, majster veršov, pravdivého slova a ľudskosti, autor vyše 30 kníh, viacnásobný kandidát na Nobelovu cenu za literatúru a držiteľ vysokého štátneho vyznamenania Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR, sa narodil 10. decembra 1928 v Závažnej Porube a zomrel 11. januára 2009 v Bratislave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na leteckých dňoch predstavia v rámci statických ukážok 85 lietadiel
Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.
viac
03.06.2019
DENS 2019 – Atraktívne podujatie pre všetky generácie
Už zajtra (4. 6.) sa na Námestí A. Hlinku v Žiline môžete tešiť na pokračovanie 6. ročníka putovného podujatia Dni energie a ekológie na Slovensku (DENS) 2019, určeného pre všetky generácie, kde sa poučíte, zabavíte a ešte môžete aj niečo hodnotné vyhrať.
viac
20.08.2022
Šarišské hradné hry priblížia návštevníkom atmosféru zbojníctva
Atmosféru zbojníctva, ako aj historicko-divadelnú šou môžu v nedeľu (21. 8.) zažiť návštevníci Hradu Šariš. V rámci Šarišských hradných dní budú zatiahnutí priamo do deja ako súčasť zbojníckej ´práce´ i zábavy.
viac
11.04.2023
Predposledný aprílový víkend bude patriť mestským dňom
Predposledný aprílový víkend (22. - 23. 4.) bude v hlavnom meste patriť tradičným Bratislavským mestským dňom. Pri príležitosti Dňa svätého Juraja (24. 4.) mesto opäť symbolicky otvorí svoje brány obyvateľom i návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %