Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.06.2023 11:40

Odkalisko Poša nateraz nepredstavuje riziko pre životné prostredie


Odkalisko v Poši. Snímka zdroj: (tasr).


Odpad v odkalisku Poša nateraz nepredstavuje riziko pre životné prostredie. Ukázali to analýzy, ktoré zafinancoval Prešovský samosprávny kraj (PSK) vo výške 50 000 eur na základe memoranda o spolupráci s najzasiahnutejšími obcami vo Vranovskom okrese.


Vzorky z odkaliska v obci Poša boli odobraté ešte v decembri minulého roka. Konkrétne z jeho dna, vysušeného brehu a z prepadovej veže. Odber vzoriek bol celkovo vykonaný na piatich miestach, a to na parcelách, ktorých vlastníci poskytli súhlas s odberom. Následne boli realizované akreditované analýzy, a to identifikácia organických látok, identifikácia obsahu kovov a polokovov, stanovenie PCB látok v sedimentoch a tiež boli vykonané testy toxicity na štyroch organizmoch.

"Vo všetkých analyzovaných vzorkách sa preukázalo organické znečistenie organickými látkami s vysokým podielom uhlíka, ktoré sú prakticky nerozpustné vo vode. Vo vzorkách boli zistené stopové koncentrácie PCB látok, avšak namerané hodnoty boli rádovo nižšie ako sanačný limit," informoval predseda PSK Milan Majerský. Okrem toho sa preukázali aj vysoké obsahy kovov, ktoré sú viazané v nerozpustnej forme a nateraz nepredstavujú riziko pre životné prostredie.

"Zo záverečnej správy vyplýva, že odpad uložený v odkalisku Poša za súčasných podmienok nepredstavuje okamžité ohrozenie povrchových a podzemných vôd, čo je vo svojej podstate dobrá správa pre obce vo Vranovskom okrese, ktoré sú najzasiahnutejšie touto environmentálnou záťažou. Avšak v prípade, že sa zmenia podmienky okolitého prostredia vplyvom akejkoľvek činnosti, môžu tieto kovy prejsť do rozpustnej formy vo vode a tým ohroziť okolité prostredie," doplnil Majerský.

Ako ďalej uviedol, PSK sa bude naďalej zasadzovať a hľadať efektívne riešenia sanácie odkaliska v čo najkratšom čase tak, ako sa zaviazal v memorande o vzájomnej spolupráci z mája 2022 s obcami Nižný Hrabovec, Nižný Hrušov a Poša. Nateraz je potrebné počkať na ukončenie znovuotvoreného procesu určenia povinnej osoby, ktorá bude povinná riešiť jestvujúcu environmentálnu záťaž.

Lokalita odkaliska Poša je podľa Jeleňovej zaradená do štátneho programu sanácií na roky 2022 - 2027 na 40. mieste, v rámci ktorého sa odporúča izolácia územia, ukončenie činnosti, rekultivácia územia, doplnkový geologický prieskum pred sanáciou a monitorovanie územia, avšak nie sú na ňu vyčlenené finančné prostriedky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2018
Petíciu za ukončenie prevádzky odkaliska Poša podpísalo vyše 9000 ľudí
Petíciu za ukončenie prevádzky odkaliska Poša vo Vranovskom okrese a jeho následnú sanáciu podpísalo doteraz vyše 9000 ľudí. Holding Energochemica plánuje v jeho prevádzke kontinuálne pokračovať.
viac
04.03.2020
Počas geologického prieskumu odkaliska Poša preskúmajú i vodu zo studní
Súčasťou geologického prieskumu, ktorý v oblasti odkaliska Poša, Kyjovského potoka a Ondavy začal realizovať Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ), bude aj odber vzoriek vody z domových studní obyvateľov v skúmanej oblasti. Potvrdila to riaditeľka pre geológiu ŠGÚDŠ Alena Klukanová.
viac
24.11.2020
Najviac PCB zaznamenali u zvierat z okolia odkaliska Poša
Otázkou rozsahu kontaminácie polychlórovanými bifenylmi (PCB) v regióne Zemplína v súvislosti s environmentálnymi záťažami bývalého štátneho podniku Chemko Strážske a odkaliska Poša sa zaoberali aj veterinári.
viac
20.05.2022
PSK a starostovia obcí podpísali memorandum k Odkalisku Poša
Zástupcovia troch obcí Nižný Hrabovec, Nižný Hrušov a Poša vo Vranovskom okrese podpísali Memorandum o spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom. Spoločne tak chcú participovať na urýchlení odstránenia Odkaliska Poša.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %