Stravovanie v školských jedálňach robí kompetentným vrásky. (Foto: Pixabay.com)
Vynechávanie raňajok, stravovanie mimo domu alebo školskej jedálne, či konzumácia jedál s neznámou nutričnou hodnotou, to sú trendy v stravovaní, ktoré sa podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici potvrdili aj u detí a mládeže v meste pod Urpínom.
V rámci medzinárodného projektu "We Love Eating – Užívaj si zdravý život" so zameraním na budovanie povedomia o zdravom životnom štýle, do ktorého boli zapojení aj rodičia detí vo veku 0-9 rokov a 10- až 16-roční študenti, sa uskutočnili on-line dotazníkové prieskumy. "Ich cieľom bolo zistiť úroveň povedomia o význame správneho stravovania sa a dostatočnej fyzickej aktivity a tiež zistiť súčasné zvyklosti v spôsobe stravovania sa a životného štýlu," informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.
Výsledky poukazujú napríklad na negatívny trend v konzumácii ovocia a zeleniny. Ovocie a zeleninu konzumuje každý deň len 50 percent detí vo veku 0-9 rokov a 33 percent mládeže vo veku 10-16 rokov. "Len 30 percent 0-9-ročných detí a 36 percent mládeže vo veku 10-16 rokov má úmysel tieto súčasné zvyklosti zmeniť a zaraďovať do svojho jedálneho lístka viac ovocia a zeleniny napriek pomerne vysokému povedomiu o význame ich konzumácie z hľadiska ochrany a zachovania zdravia," podotkla Tolnayová.
Primeranej fyzickej aktivite sa venuje 44 percent detí vo veku 0-9 rokov. "V meste Banská Bystrica ďalej v porovnaní s celkovými výsledkami projektu menej respondentov považuje za dôležité konzumovať jedlo v spoločnosti rodiny, priateľov a tiež variť čerstvé jedlo a ani nemajú zámery do budúcnosti tento zvyk meniť," priblížila Tolnayová. „Sú to výsledky odpovedí náhodne vybranej vzorky rodičov 0-9-ročných detí a detí a žiakov vo veku 10-16 rokov v meste Banská Bystrica, ktoré poukazujú na určitý trend v spôsobe stravovania sa a celkového životného štýlu u našich detí a mládeže. Nie je v súlade s odporúčaniami.
Je v týchto vekových skupinách dokonca horší ako v ostatných európskych mestách a nemôžeme byť s ním spokojní,“ reagovala na výsledky výskumu Katarína Slotová, vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ. Z hľadiska zdravia a rozvoja osobnosti sú totiž detstvo a adolescencia kritickými obdobiami v živote človeka, preto je konzumácia stravy s adekvátnou nutričnou hodnotou v tomto veku veľmi dôležitá. Stravovacie návyky a životný štýl, ktoré si deti osvoja, pretrvávajú spravidla celý život. Zdravá výživa v detstve a adolescencii znižuje riziko zdravotných problémov podmienených výživou, a to najmä obezity, zubného kazu a nedostatočnej fyzickej aktivity.