Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.11.2022 10:35

Od januára chce mesto zvýšiť poplatok za odpad o 30 centov za mesiac


Ilustračná snímka: (tasr).


Od 1. januára 2023 sa sadzobník odvozu a likvidácie komunálneho odpadu v Trnave upraví, občania majú platiť o 30 centov na mesiac viac než doteraz. Informovalo o tom mesto na svojom webe.


Ako uvádza, Trnava má dlhodobo dobré odpadové hospodárstvo s najnižšími poplatkami medzi krajskými mestami. Prispieva k tomu aj kompostáreň, ktorá začala pracovať už v roku 1999. Ekonomicky aj ekologicky významným opatrením bolo tiež zavedenie separovaného zberu odpadu, ktorý mesto v roku 2017 rozšírilo i na zber odpadu zo záhrad rodinných domov a v roku 2021 na zber kuchynského odpadu z domácností. Počas minulého roka sa ho vyzbieralo 838,4 tony a za prvý polrok tohto roku 451 ton. K zlepšeniu celkovej situácie s odpadom prispievajú aj polopodzemné kontajnery, ktoré samospráva postupne inštaluje na všetkých mestských sídliskách.

Od roku 2020 sa v Trnave poplatok za odpad nezvyšoval, hoci sa zväčšil objem poskytovaných služieb. Na zvyšovanie nákladov mesta, ktoré by podľa zákona o odpadoch mali byť vykryté príjmami, má vplyv i rast cien energií, pohonných hmôt a mzdových nákladov v tejto oblasti. Aj z tohto dôvodu je napokon podľa radnice nutné poplatky navýšiť.

Pri predpokladaných príjmoch v roku 2023 po zvýšení poplatku za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu z 0,08 eura na 0,09 eura na osobu a deň by mal schodok, ktorý bude samospráva musieť vyrovnať, dosiahnuť 19 000 eur. Týmto spôsobom sa Trnava priblíži k súladu so znením spomenutého zákona o odpadoch. Nie je však zatiaľ jasné, do akej miery ešte ovplyvní náklady mesta zvyšovanie cien energií.

O novej výške poplatku bude rokovať mestské zastupiteľstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2018
Zamestnancom sociálnych zariadení v Trnavskom kraji zvýšili mzdy
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil od druhého polroka tohto roku na zvýšenie platov zamestnancov zariadení sociálnych služieb sumu vyše milióna eur. Ďalší milión eur uvoľnil ku koncu roka aj na jednorazovú odmenu pre týchto pracovníkov.
viac
29.11.2019
Poslanci budú hlasovať o zvyšovaní poplatkov za komunálny odpad
Na poslednom tohtoročnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici budú poslanci hlasovať aj o zmene všeobecného záväzného nariadenia, v ktorom sa upravia poplatky za odvoz komunálneho odpadu. Informovala hovorkyňa mesta Viera Barošková.
viac
08.10.2020
Mesto zverejnilo návrh VZN, plánuje zvýšiť poplatok za odpad
Mesto Skalica zverejnilo na úradnej tabuli návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, z ktorého vyplýva, že poplatok by sa mal zvýšiť o viac ako päť percent.
viac
12.12.2022
Mesto chce zvýšiť poplatok za komunálne odpady o 50 percent
Mesto Revúca chce od januára zvýšiť sadzbu poplatku za komunálne odpady o 50 percent, a to z 30 eur ročne na sumu 45 eur. Dôvodom sú zvyšujúce sa náklady mesta na zber a odvoz odpadov i nárast cien energií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %