Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.04.2021 01:05

Očkovací autobus BBSK vyrazí v poslednom aprílovom týždni


Ilustračná snímka, zdroj: Priekopník


Projekt mobilných očkovacích jednotiek – očkovacích autobusov, s ktorým Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prišiel ako prvý na Slovensku ešte minulý týždeň, dostal zelenú.


Na štvrtkovom (15. 4.) rokovaní, ktoré absolvovali zástupcovia župy s ministerstvom zdravotníctva, zaznel prísľub, že ministerstvo oficiálne poverí samosprávne kraje zriadením mobilných očkovacích jednotiek.

Ministerstvo zdravotníctva na včerajšom rokovaní potvrdilo zástupcom Banskobystrického samosprávneho kraja, že župy poverí zriaďovaním mobilných očkovacích jednotiek. Prvý očkovací autobus tak bude môcť vyraziť ešte tento mesiac, pilotne do obcí v okresoch Banská Štiavnica a Revúca.

„Tak, ako sme prišli ako prví začiatkom roka s myšlienkou veľkokapacitných očkovacích centier, ktorých zriadením nás ministerstvo aj poverilo a dnes úspešne fungujú, tak budú samosprávne kraje lídrom aj v mobilnom očkovaní. Som rád, že to, čo sme minulý týždeň predstavili ako ideu, sa dnes stáva realitou,“ povedal na dnešnom mimoriadnom tlačovom brífingu podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Prvý očkovací autobus tak vyrazí už v poslednom aprílovom týždni, pre jeho pilotnú prevádzku vytypoval samosprávny kraj okresy Banská Štiavnica a Revúca.

„Budeme skúšať dva prístupy – v okrese Banská Štiavnica pôjdeme do každej jednej obce, nakoľko tento okres nemá zriadené veľkokapacitné očkovacie centrum. V okrese Revúca vytypujeme takzvané strediskové obce, do ktorých náš očkovací autobus príde. Efektívnejší z pohľadu vynaloženého času a vyššej úspešnosti zvolíme následne pre celý kraj,“ doplnil Ondrej Lunter s tým, že cieľom BBSK je zaočkovať do leta všetkých ľudí vo veku nad 60 rokov minimálne na úroveň 70 percent.

Úspech mobilného očkovania je pritom závislý nielen na dodávke vakcín, ale aj na spolupráci s mestami, obcami či farnosťami.

„V týchto dňoch začíname aktívne oslovovať starostov a primátorov, ale aj miestnych farárov a zástupcov cirkví, aby nám pomohli dostať informáciu o možnosti mobilného očkovania priamo v obci medzi ľudí. Rovnako budeme starostov prosiť, aby nám poskytli priestory kultúrnych domov, pohostinstiev či telocviční, ktoré sú dostatočne veľké a zastrešené, aby sme tu mohli rozbaliť naše očkovacie centrum,“ povedal vicežupan.

K ľuďom sa má podľa jeho slov dostať informácia o očkovaní aj prostredníctvom letákov v schránkach či hlásení miestnych rozhlasov.

K tým, ktorí sú úplne imobilní a nie sú schopní dostať sa ani k očkovaciemu autobusu, bude kraj pripravený vyslať dodatočný očkovací tím priamo domov.

„Ministerstvo prisľúbilo, že nám zabezpečí dostatok vakcín vhodných pre ľudí vo veku nad 60 rokov tak, aby sme túto aktivitu mohli realizovať. Zároveň by som chcel ministerstvo opäť aj verejne vyzvať, aby nám poskytlo presné informácie o počtoch zaočkovaných v jednotlivých vekových skupinách po jednotlivých obciach. Tieto dáta sú nesmierne dôležité a vďaka nim nebudeme musieť strieľať naslepo, ale zameriame sa na miesta, kde je situácia najhoršia,“ uzavrel Ondrej Lunter.

 

 

 

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Krízový plán BBSK má konkrétnu podobu, známe sú prvé termíny
Jednotlivé body krízového plánu, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj predstavil začiatkom minulého týždňa, dostali reálnu podobu. Známe sú prvé termíny spustenia služieb, počty doposiaľ prihlásených dobrovoľníkov i objednaných ochranných pracovných prostriedkov.
viac
20.02.2021
V Banskej Bystrici začalo očkovanie učiteľov
Spolu tisíc učiteľov by malo v priebehu tohto víkendu (20. – 21. februára) zaočkovať dočasné očkovacie centrum, ktoré vzniklo v spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja a zdravotníckeho zariadenia NovaMed v priestoroch ich súkromnej polikliniky.
viac
18.05.2021
Mobilná očkovacia jednotka očkuje po celej bratislavskej župe
V Bratislavskom kraji už viac ako dva týždne naplno funguje mobilná očkovacia jednotka. Výjazdový tím očkuje ľudí v domovoch sociálnych služieb i zariadeniach pre seniorov. Vďaka tomu sa k vakcíne dostanú aj takí obyvatelia kraja, ktorí by sa inak zaočkovať nedali.
viac
16.06.2021
Vakcinačné centrá PSK pokorili hranicu 135-tisíc zaočkovaných
Vo veľkokapacitných očkovacích centrách Prešovského samosprávneho kraja sa uplynulý víkend podalo 6 787 vakcín proti koronavírusu, z toho pilotne v Bardejove 656 vakcín Sputnik V. Výjazdová očkovacia služba za tri dni od soboty do pondelka vyočkovala ďalších 1 085 vakcín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %