Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
22.11.2022 02:25

Ochranári vyčistili časť vzácneho vrchoviska pod Hrebienkom


Vyčistené územie. Snímka zdroj: (TANAP).


Pred šiestimi rokmi sa podarilo tatranským botanikom nájsť pod Hrebienkom zriedkavo sa vyskytujúcu blatnicu močiarnu.


Starostlivosť o toto cenné vrchovisko, ako aj mnohé ďalšie lokality, ktoré sú domovom vzácnych biotopov a druhov vegetácie, je súčasťou každoročného cyklu činností ochranárov zo Správy Tatranského národného parku (TANAP-u). Nedávno časť vzácneho územia vyčistili od starých zvyškov popadaných stromov a prirodzeného zmladenia. Informovala o tom Správa TANAP-u na svojej stránke.

"Na budúci rok chceme výruby rozšíriť na celé vrchovisko, ktoré sa nachádza pod turistickou megakrižovatkou na červenej značke a je štvrtou lokalitou výskytu tejto rastliny v našej územnej pôsobnosti. Na Slovensku patrí medzi vzácne a zriedkavé organizmy s výskytom iba na pár miestach," upozornili ochranári. Práve preto venujú vrchovisku s jazierkom, ktoré zarastalo náletovými drevinami svoju pozornosť.

Práce na rašeliniskách a vrchoviskách v podhorí Tatier od Štrbského Plesa po Hrebienok majú už botanici za sebou. Ďalej ich čakajú biotopy po Tatranské Matliare. Manažmenty vykonávajú mimo vegetačnej sezóny a pri čiastočne zamrznutom pôdnom kryte. Vtedy sú totiž pôda i rastlinstvo menej náchylné na poškodenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
ŽSK chce do upratovania okolia ciest zapojiť aj dobrovoľníkov
Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) začala s jarným upratovaním ciest II. a III. triedy a na objednávku aj ciest I. triedy. V súvislosti s čistením prichádza s environmentálnou výzvou, do ktorej chce zapojiť dobrovoľníkov z radov študentov, zamestnancov i širšej verejnosti.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %