Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.05.2023 02:25

Ochranári spolu s mestom budú pásť ovce s cieľom záchrany sysľov


Ilustračná snímka: (tasr).


Už onedlho začnú na 18 hektároch lúk pri Spišskom Podhradí pásť ovce. Jedným z cieľov projektu je záchrana sysľov v lokalite medzi mestom a Sivou Bradou.


Informoval o tom primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta a uviedol, že pastva oviec má na Spiši dlhodobú tradíciu. Pre jej obnovu sa spojili s ochranárskym združením BROZ, Správou Národného parku (NP) Slovenský raj a Spišským biskupstvom.

"Ide o turisticky veľmi navštevovanú lokalitu, kultúrnu pamiatku zapísanú v zozname UNESCO a súčasť sústavy chránených území NATURA 2000. Z toho vyplývali obmedzenia pre chov zvierat, a tak sme dlhšie nevedeli nájsť farmára, ktorý by tam pásol. Preto sme sa rozhodli ísť do toho my a stali sme sa registrovaným chovateľom oviec. Zamestnávame mladého pastiera, ktorý spolu so svojím otcom bude ovečky na lúkach pásť," priblížil Kapusta.

Kým sa v Spiskom Podhradí v minulosti páslo, na lúkach žili tisícky sysľov pasienkových. V súčasnosti sa tam podľa ochranárov nachádza posledná kolónia s približne 80 jedincami. Syseľ pasienkový pre svoj život potrebuje dobrý rozhľad a pasienok je tak preňho ideálny. Pastvou sa tiež podľa ochranárov zvýši druhová pestrosť rastlín a hmyzu, ktorými sa živí.

Manažérka projektu LIFE SYSEĽ Katarína Tuhárska upozornila, že tento druh je kriticky ohrozený, jeho početnosť klesla z miliónov jedincov na niekoľko tisíc. "Vďaka projektu financovaného Európskou úniou sme mohli zakúpiť stádo a postaviť prístrešok na ustajnenie. Stavba je v tradičnom štýle a zapadá do rázu krajiny. Zvolili sme aj národné slovenské plemeno oviec - pôvodnú valašku," priblížila Tuhárska. S iniciatívou podľa nej prišla Správa NP. Vlastníkom pozemkov je Spišské biskupstvo, ktoré s pastvou súhlasilo.

Partneri projektu veria, že sa tak podarí zachrániť populáciu sysľa v tejto lokalite a jeho kolónia sa bude postupne rozrastať. Preniesli tam aj niekoľko jedincov z iných lokalít na posilnenie genetiky miestnej populácie. "Už sme takto obnovili viacero lokalít a vďaka projektu sa počet sysľov na Slovensku od roku 2020 zvýšil z 20 000 na 36 000," upozornila Tuhárska. Slovensko je podľa nej aktuálne jedinou európskou krajinou, kde má početnosť sysľa stúpajúcu tendenciu.

Aktivity projektu sa realizujú v 25 lokalitách na Slovensku a na ďalších piatich miestach v Česku a dvoch v Poľsku. Ochranári obnovujú lúky a pasienky a vysádzajú stromoradia ovocných drevín. Taktiež vykonávajú aktivity na záchranu genofondu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2020
Spišské Podhradie investuje do cestovného ruchu
Opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu sa postupne na Slovensku uvoľňujú a straty, ktoré vyvolali, počítajú aj samosprávy. Tie si však v súčasnosti uvedomujú, aký prínos by mohol mať cestovný ruch pre slovenské mestá a obce.
viac
22.11.2021
Kraj opravil ďalších takmer 9 kilometrov ciest v okrese Levoča
Prešovský samosprávny kraj zmodernizoval ďalších takmer deväť kilometrov ciest v okrese Levoča s dosahom aj na okres Sabinov. Úpravou prešli vozovky v nevyhovujúcom stavebno-technickom stave v úsekoch Bijacovce-Brezovica a obciach Vyšné Repaše a Uloža.
viac
07.02.2022
Mesto bude chovať ovce, jedným z cieľov je aj záchrana sysľov
Mesto Spišské Podhradie bude chovať ovce, jedným z cieľov je aj záchrana sysľov v lokalite Spišský Jeruzalem.
viac
23.09.2023
Vďaka zápisu do zoznamu UNESCO sa Spišské Podhradie podstatne zmenilo
Pod Spišským hradom si v týchto dňoch pripomínajú 30. výročie zápisu lokality do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta zhodnotil, že za tri desaťročia sa mesto vďaka tomu podstatne zmenilo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %