Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.05.2020 07:30

Ochrana včiel je dôležitá, no treba myslieť aj na iné opeľovače


Pestrica sršňovitá.


Organizácie Greenpeace Slovensko a Živica sa zhodujú v tom, že ochrana včiel je dôležitá, no treba myslieť aj na iné opeľovače. Významné sú podľa Živice aj čmeliaky, samotárske včely, motýle či pestrice, pretože opeľujú odlišné druhy rastlín ako včela medosná.


Pre obe organizácie by bolo vyhlásenie včely za chránené zviera skôr symbolickým gestom.

„Myslím, že minister životného prostredia Ján Budaj to chce ako chránený druh hlavne čo sa týka poľnohospodárskej výroby a postrekovania. Nebude to tak, že každá včela bude chránená, to by nešlo. Už len keď s nimi nakladáte, tak nejakú pripučíte,” hovorí Petra Ježeková zo Živice.

Samotné vyhlásenie včely za chránený druh živočícha však podľa Greenpeace nebude stačiť. „Tu sa nejedná o to, koľko druhov stanovíme ako chránené, ale o to, že nám kolabuje biodiverzita ako taká a preto potrebujeme zmenu nastavenia systému,” povedala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová. Dodala, že Slovensko potrebuje zmeniť spôsob poľnohospodárstva a používanie pesticídov, ktoré ohrozujú opeľovače. „K dostatočnej ochrane biodiverzity môžeme smerovať prechodom preč od priemyselného poľnohospodárstva.”

Brandysová pripomenula, že ľudstvo je od opeľovačov závislé a len včely opeľujú 86 percent rastlín na Zemi. „V Európe to predstavuje približne 76 percent celej produkcie potravín. To, že sú opeľovače na ústupe, sledujeme po celom svete a je to výrazný signál na poplach. Preto chráňme včelu, ale nielen ju a robme viac,” podotkla.

Minister životného prostredia Ján Budaj by chcel, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Taktiež spolu s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským plánuje obmedziť chemické postreky, ktoré poškodzujú včely.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2017
Slováci vymysleli prístroj, ktorý ochráni včelstvá pred klieštikom
Frekvenčný ochranný generátor (FOG), ktorý ochráni včelstvá pred ich najväčším škodcom, klieštikom včelím, vyvinula pred nedávnom skupinka výskumníkov, združených okolo spoločnosti Agro Stud Javorie z okresu Zvolen.
viac
24.05.2019
MŽP SR: Bez opeľovačov by na pultoch obchodov chýbali mnohé potraviny a textil
Biodiverzita aj hmyz sú pre ľudí životne dôležité. Za uplynulých 300 rokov sa zvýšila produkcia potravín, ktoré sú závislé od opeľovačov, o 300 percent, avšak efektivita produkcie klesá najmä vzhľadom na klesajúci počet týchto organizmov.
viac
15.08.2020
Medveď spôsobil vlani škody na rastlinnej výrobe vo výške 56 098 eur
Minulý rok spôsobil medveď hnedý škody na rastlinnej výrobe v sume 56 098 eur. Škody na ovciach a kozách boli vo výške 5303 eur. Povedal to Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.
viac
08.01.2021
Na ochranu opeľovačov navrhuje MŽP časové obmedzenie plošného práškovania
Envirorezort navrhuje časové obmedzenie plošného práškovania polí. Zmenšiť by sa mohli aj plochy s rovnakým osevom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %