Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.03.2021 12:20

Obecný úrad bude na vykurovanie využívať geotermálnu energiu


Obecný úrad v Tekovskej Breznici. Snímka zdroj: (mapio.net).


Obec Tekovská Breznica zrekonštruuje kúrenie v priestoroch obecného úradu, využívať bude geotermálnu energiu.


Samospráva na pokrytie nákladov získala dotáciu zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, a to až do výšky 123 323,54 eura. Potvrdil to starosta obce Jozef Dolinaj.

Podľa starostu technológia využívania tepelnej energie Zeme spočíva v tepelnom čerpadle a vrtoch, ktoré budú siahať do hĺbky 130 metrov. Obec aktuálne na kúrenie využíva plyn i gamatky, projekt sľubuje pokles nákladov na vykurovanie minimálne o 50 percent.

Starosta potvrdil, že geotermálnu energiu by v budúcnosti mali využívať aj základná a materská škola, práce sa však najskôr zamerajú na obecný úrad. Rekonštrukcia by podľa jeho slov mala začať v najbližších mesiacoch. Obec už podpísala zmluvu so zhotoviteľom, podľa ktorej sa bude rekonštrukcia realizovať šesť mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
16.10.2017
V Pliešovciach tento rok najviac investovali do obnovy vyše storočného úradu
Najväčšia investícia pliešovskej samosprávy v tomto roku smeruje do budovy obecného úradu. Na viac ako storočnej budove v týchto dňoch vrcholia práce, ktoré majú znížiť jej energetickú náročnosť. Obec na projekt získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov.
viac
18.01.2021
V roku 2020 sa aj napriek pandémii Rožňava rozvíjala
Hoci bol vlaňajšok predovšetkým rokom ochorenia COVID-19, samospráva Rožňavy neprestala aj za podpory poslancov pokračovať v budovaní a rozvoji mesta. Uviedol to primátor Michal Domik v zhrnutí uplynulého roka na sociálnej sieti.
viac
15.02.2023
Obnovu kultúrneho domu a obecného úradu by mali onedlho ukončiť
V Čekovciach v okrese Krupina obnovujú kultúrny dom a obecný úrad. Obec na to získala dotáciu takmer 394.262 eur od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Uviedol to starosta Milan Gregáň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %