Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.09.2021 12:45

Obec Ľuboreč chce rozvíjať turizmus pri vodnej nádrži, prenajala aj svoj pozemok


Vodná nádrž Ľuboreč. FOTO TASR - Lukáš Mužla


Obec Ľuboreč v Lučeneckom okrese chce pomôcť rozvoju cestovného ruchu pri rovnomennej vodnej nádrži. Na tento účel prenajala aj obecný pozemok pri vodnej ploche.


Na pozemku má vzniknúť nové ubytovanie a požičovňa športových potrieb. Podľa slov starostu Marcela Šupicu záujemcovia o vybudovanie nových ubytovacích možností pri vodnej nádrži najskôr oslovili súkromných majiteľov pozemkov, no neboli úspešní. „Nakoniec oslovili obec s ponukou vybudovať mobilné ubytovanie kontajnerového typu, kde by časť parcely slúžila na celoročné ubytovanie a časť na prenájom športového náradia,“ dodal Šupica s tým, že takúto iniciatívu víta.       

Záujem o rozvoj turizmu samospráva potvrdila aj v novom územnom pláne, ktorý pripravovali štyri roky a rieši aj plochu okolo vodnej nádrže. Tú rozdelili do niekoľkých častí, z ktorých jedna ostáva bezzásahová. „Zvyšok sme rozdelili na štyri časti, kde časť je venovaná len rybárom a potom časť rozdelená na výstavbu, pohybovú a pobytovú,“ doplnil starosta.       

Zámerom obce je podľa Šupicu začať plochu pri vodnej nádrži rozumne a konštruktívne využívať aj v oblasti cestovného ruchu. „Je tam mnoho objektov okolo celej vodnej nádrže, ale sú to všetko objekty, ktoré sú buď čiernymi stavbami, alebo nemajú povolenie. Územný plán mal tomu dať nejaký systém, kde budú môcť byť stavby legálne postavené a ktoré budú musieť byť odstránené,“ vysvetlil starosta.       

V súčasnosti sa pri vodnej nádrži Ľuboreč nachádza jeden sezónny bufet a dva apartmány, kde sa môžu návštevníci ubytovať. Podľa starostu má však lokalita stabilnú a pomerne širokú klientelu z rôznych okresov Slovenska. „Naša vodná nádrž je blízko pri hlavnej ceste, no pritom ju hlavná cesta neobmedzuje. Stavať by sme chceli na kempingu,“ povedal Šupica. Ako dodal, v budúcnosti by chceli dostať do majetku obce i prístupovú cestu k vodnej nádrži, ktorá je aktuálne v nevyhovujúcom stave a potrebovala by rekonštrukciu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Dedina láka stále viac turistov, ponúka aktívne vyžitie na farmách
Výhodná poloha a rýchle napojenie na rýchlostnú cestu R1, bohatá história či okolitá príroda a jej krásy, to sú lákadlá, ktoré do obce Banská Belá priťahujú stále viac a viac turistov.
viac
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
09.07.2021
Cesta k jaskyni Driny je opravená vďaka finančnej pomoci kraja
Nad rámec bežných investícií do modernizácie cestnej infraštruktúry opraví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) viacero ciest vedúcich k turistickým cieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %