Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.10.2019 03:05

Obec Ľubeľa má potenciál a jasnú víziu do budúcnosti, hovorí starosta


Ľubeľa je obec na Slovensku, v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinskom kraji. Obec sa nachádza v južnej časti Liptovskej kotliny na úpätí Nízkych Tatier. Najstaršia písomná správa o už existujúcej dedine pochádza z roku 1278. Na snímke výjazd z obce Ľubeľa. EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová


Moderná, pomerne rýchlo rozvíjajúca sa obec s potenciálom, víziou a srdečnými obyvateľmi. Tak charakterizoval obec Ľubeľa (okres Liptovský Mikuláš) jej starosta Erik Gemzický.


Za posledné obdobie sa tu podarilo zrealizovať viaceré významné projekty a plány do budúcnosti sú nemenej ambiciózne - vybudovať ďalšie obecné nájomné bytové domy, nové detské ihrisko, pešiu zónu i tzv. sad novonarodených detí.       

Najstaršia písomná správa o už existujúcej dedine Ľubeľa pochádza z roku 1278. Nachádza sa v južnej časti Liptovskej kotliny na úpätí Nízkych Tatier. Obec má pestrú históriu. Poznačili ju najmä boje druhej svetovej vojny, miestni obyvatelia boli aktívne zapojení v Slovenskom národnom povstaní. Dnes sa podľa starostu obci mimoriadne darí. Tento rok prekročili hranicu 1200 obyvateľov, mnohí sa prisťahovali. S prílevom ľudí podľa starostu súvisí aj nutný rozvoj bývania. „Chceme plniť program a víziu rozvoja, ktorú sme obyvateľom predostreli pred komunálnymi voľbami. Ešte tento rok odovzdáme do užívania 13 nových obecných nájomných bytov. V ďalšom období plánujeme postaviť ďalšie dva obecné nájomné bytové domy. Tým by vzniklo 39 nových nájomných bytov, čo by znamenalo ďalších nových obyvateľov,“ načrtol pre TASR.       

Odkedy v Ľubeli vybudovali kamerový systém, kriminalita značne klesla. Na budúci rok pripravujú tretiu etapu inštalácie kamier, na ktorú obec dostala dotáciu z ministerstva vnútra. Vo výhľade na rok 2020 je podľa starostu tiež výstavba pešej zóny. „Chceli by sme skrášliť priechod, ktorý obyvatelia využívajú od športového areálu smerom k miestnemu cintorínu,“ ozrejmil Gemzický s tým, že financie získajú z dotácie cez Miestnu akčnú skupinu Stredný Liptov. Okrem toho zvažujú aj zriadenie tzv. sadu novonarodených detí, kde by každý nový malý obyvateľ mal svoj vlastný strom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
Obec rastie vďaka mladým rodinám, idú stavať novú materskú školu
Obec Drienov za posledné volebné obdobie od roku 2015 získala z eurofondov celkovo 1,5 milióna eur. Starosta Peter Tomko uviedol, že sa tak snažia cez rôzne výzvy a projekty získať tie najefektívnejšie zdroje financií a vytvoriť svojim občanom lepšie miesto pre život.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
03.06.2019
Do obce prichádzajú mladí ľudia, o bývanie je veľký záujem
Rastúci záujem mladých ľudí o voľné stavebné pozemky v Sedliackej Dubovej zabezpečil projekt pozemkových úprav, na ktorom v obci pracovali vyše desiatich rokov.
viac
13.07.2019
Najmenšia obec na Záhorí Koválovec už nechce byť najmenšou
Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, aktuálne má 153 obyvateľov. Je to síce najvyššie číslo v tomto tisícročí, ale obec má v pláne aj naďalej zvyšovať počet obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %