Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.01.2024 04:38

Obec i kraj nesúhlasia s búraním industriálnych historických objektov


Historické industriálne objekty pri železničnej stanici v Plešivci


Obec Plešivec v okrese Rožňava i Košický samosprávny kraj (KSK) nesúhlasia so zámerom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zbúrať historické industriálne stavby pri plešiveckej železničnej stanici. Miestna samospráva považuje objekty za súčasť histórie obce a žiada o ich zachovanie.


"Obec podnikne všetky kroky, aby staré železničné objekty boli zachované. Sme si vedomí toho, že nehnuteľnosti sú v zlom technickom stave. Je to však naša história, je potrebné ju zachovať a nájsť iné riešenie, ako zbúrať tieto industriálne objekty," uviedla pre TASR starostka Plešivca Iveta Šušánová.         

Súbor industriálnych objektov pri železničnej stanici bol v decembri 2023 spolu s ďalšími historickými pamiatkami v Plešivci uznesením obecného zastupiteľstva vyhlásený za pamätihodnosti obce. "V rámci toho bol odsúhlasený zoznam objektov a artefaktov, ktoré sú hmotnými svedkami histórie našej obce a z toho dôvodu je nevyhnutne nutné, aby boli zachované vo svojej hmotnej podstate pre naše budúce generácie," dodala Šušánová.        

Zámer zbúrania historických budov v Plešivci sa nepozdáva ani KSK, kraj však na prenájom, odkúpenie či rekonštrukciu objektov nemá vo svojom rozpočte dostatok financií. "Veľmi nás mrzí, že historický industriálny objekt v Plešivci, ako aj mnoho jemu podobných, systematicky nerieši a neobnovuje Ministerstvo kultúry SR prostredníctvom pamiatkového úradu," skonštatovala pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.         

Industriálne budovy pri železničnej stanici v Plešivci naposledy slúžili ako sklad národného podniku Poľnonákup, najstaršie objekty pochádzajú z prelomu 19. a 20. storočia. Súbor budov pozostáva z bývalého mlynu i vežového vodojemu, v objekte v minulosti fungovala aj parketáreň či závodná kuchyňa.         

Historické industriálne budovy pri plešiveckej železničnej stanici sú v správe ŽSR, ktoré začali administratívne pripravovať asanáciu nevyužívaných objektov. Verejnosť proti tomuto zámeru spísala petíciu, ktorú doposiaľ podpísalo vyše 6800 ľudí. Železnice v reakcii na petičnú akciu skonštatovali, že pred asanáciou ešte preveria možnosť prípadnej kapitalizácie majetku vo forme predaja či prenájmu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2016
Oldtimer Rallye Tatry bude tento rok v znamení vody
Oldtimer Rallye Tatry je právom považovaná za najnáročnejšiu veteránsku akciu pre fajnšmekrov, ktorí majú odvahu svojich miláčikov preháňať po súčasných prehustených cestách pomedzi neraz bezohľadných účastníkov cestnej premávky.
viac
02.09.2018
Samospráva osvetlila historické dominanty centra, pribudnú i ďalšie
Večerné či nočné prechádzky po metropole Horehronia sú pre obyvateľov i návštevníkov mesta príjemnejšie. Breznianska samospráva osvetlila dominanty námestia, ako aj vstup do Brezna.
viac
25.05.2020
Nová strecha nad bočnou loďou gotického kostola ochráni nástenné maľby
Potrebnú ochranu historických nástenných malieb v bočnej lodi gotického kostola v Štítniku v okrese Rožňava zabezpečí nová šindľová strecha, ktorá nahradila pôvodnú schátranú krytinu.
viac
24.08.2022
Na búranie čiernych objektov pri Oravskej priehrade nasadili ťažkú techniku
Na búranie nelegálnych objektov pri Oravskej priehrade od pondelka nasadili ťažkú techniku. Potvrdil to riaditeľ Správy povodia horného Váhu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Štefan Repa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %