Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
11.09.2024 02:15

Obec Hrušov plánuje na svojom území obnoviť verejnú historickú budovu


Ilustračná snímka, zdroj: Banská Bystrica - Zoznam


Obec Hrušov vo Veľkokrtíšskom okrese plánuje na svojom území obnoviť verejnú historickú budovu. Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie s tým, že odhadovaná suma zákazky je 408.601 eur bez DPH.


Predmetom zákazky sú stavebné práce a cieľom je dosiahnutie zníženia energetickej náročnosti budovy. Ako ďalej uviedla starostka Hrušova Mária Augustínová, stavba sa nachádza v historickom centre obce. Dodala, že je to pôvodný kultúrny dom, ktorý v súčasnosti slúži na menšie spoločenské podujatia a výstavy rôzneho zamerania.         

Samospráva predložila podľa starostky žiadosť o nenávratný finančný príspevok prostredníctvom programu Slovensko cez sprostredkovateľský orgán. "Boli sme úspešným žiadateľom a získali sme podporu vo výške takmer pol milióna eur," spomenula s tým, že to bude na rekonštrukciu, zateplenie i modernizáciu budovy.         

Zdôraznila, že vďaka energetickému zhodnoteniu sa stavba stane dôstojnejším a modernejším miestom na kultúrne a vzdelávacie účely. Zároveň podľa starostky obnovené priestory prispejú i k rozvoju cestovného ruchu. "Rozšíri sa ponuka výstav počas celého roka. V súčasnosti sa totiž dajú pre nevyhovujúce priestory prevádzkovať len na krátke obdobie," vysvetlila.         

Oznámenie vo vestníku informuje, že záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 23. septembra. Kritériom na vyhodnotenie ponúk bude cena.         

Hrušov je známy pre letný folklórny festival Hontianska paráda, ktorý organizujú každý rok v auguste. Parádu tvoria napríklad ukážky roľníckej práce s obilím, pečenie chleba v tradičných kamenných peciach i tesárske a kamenárske práce. Viaceré tieto aktivity si môžu vyskúšať aj návštevníci parády. Jej atmosféra je založená na bezprostrednom kontakte návštevníka s domácimi obyvateľmi.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2020
Rekonštrukcia Istropolisu by mala zohľadniť aj budúcu vlakovú stanicu Filiálka
Po tom, ako majiteľ Istropolisu predstavil projekt nového kultúrno-spoločenského centra, bratislavská župa navrhuje v projekte zohľadniť aj budúcu železničnú stanicu Filiálka.
viac
08.12.2020
Petržalka odkúpi objekt ZSE za 2,6 milióna eur
Bratislavská Petržalka odkúpi objekt spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) na Ulici Ondreja Štefanka za 2,6 milióna eur. Prioritným cieľom je zabezpečenie vhodných podmienok pre materiálno-technické vybavenie referátu správy verejných priestranstiev.
viac
29.07.2022
O financie na obnovu verejných budov je možné žiadať od 1. augusta
O financie na obnovu verejných, historických a pamiatkovo chránených budov z Plánu obnovy a odolnosti je možné žiadať od 1. augusta. Premiér Eduard Heger o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
29.03.2023
Na obnovu vodných tokov je z plánu obnovy vyčlenených 62,4 milióna eur
Revitalizáciou má prejsť celkovo 97 kilometrov vodných tokov v čiastkových povodiach riek Bodrog, Dunaj, Hron, Morava a Váh. Ukončené majú byť do roku 2026. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %