Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.04.2017 08:00

Obce váhajú so znižovaním poplatkov občanom za odpad


Ak sa ľudia naučia triediť, poplatky za triedený zber by sa mali časom znižovať.


Od júla minulého roka prevzali na seba záťaž v celkovej výške takmer 30 miliónov eur ročne výrobcovia (a tí, ktorí výrobky na trh uvádzajú) za náklady na triedený zber komunálneho odpadu.


Takýmto spôsobom za deväť mesiacov ušetrili samosprávy, ktoré dovtedy každý druh zberu uhrádzali, alikvótnu čiastku približne 22 miliónov eur. Zatiaľ sa zdá, že drvivá väčšina  obcí a miest nezohľadnila spomínané peniaze pri poplatkoch svojich obyvateľov.

Čo hovoria skúsenosti dvoch najväčších organizácií zodpovednosti výrobcu na Slovensku (OZV ENVI - PAK a OZV NATUR-PACK), ktoré majú spolu zazmluvnených približne 92 percent slovenských miest a obcí?

 ENVI - PAK: Samosprávy stále odpady dotujú

„Naša OZV uhrádza zamluvneným obciam iba náklady na triedený zber, čiže za vytriedený papier, plasty, kovy a sklo,“ informovala Obecné noviny Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing v ENVI-PAK, a. s. „To samosprávam, samozrejme, šetrí financie. Ale následný krok, teda či znížia poplatky za komunálny odpad, bol a je iba v ich kompetencii. Keďže však až do júla minulého roka bol systém odpadového hospodárstva značne poddimenzovaný a obce naň doplácali, predpokladáme, že obce využili ušetrené peniaze práve na vyrovnanie platieb za komunálny odpad, teda na zlepšenie triedenia alebo na zavedenie zberu bioodpadu, ktorý sa stal ich povinnosťou od januára tohto roka.“

 NATUR-PACK: Najväčším úspechom je, že sa systém financovania nezrútil

S argumentmi S. Nosálovej súhlasí aj riaditeľ NATUR-PACK Michal Sebíň. Ten nedávno v týždenníku Trend konštatoval,  že žiadne mesto, ktoré je klientom ich OZV, neznížilo poplatky občanom. On sám (zhodný pohľad však potvrdila aj S. Nosálová) označil za najväčší prínos nového  systému financovania za triedenie komunálneho odpadu od júla 2016 skutočnosť, že sa finančne nezrútil. „Najväčšia obava bola, či peniaze od výrobcov budú stačiť na pokrytie nákladov na triedený zber,“ zdôraznil. „Našťastie, pokryli sme všetky naše náklady.“  

x     x     x

Zatiaľ teda nie je jasné, v ktorých mestách, kedy a či vôbec niekedy budú poplatky obyvateľov za odpad znížené. Na druhej strane je jasné, že pri jednoznačnom a výraznom znížení zberu zmiešaného odpadu (a súčasne zvýšení triedeného odpadu vrátane bioodpadu) v budúcich rokoch by k takémuto kroku dôjsť malo.

Autor: Pripravil: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Blíži sa termín predloženia Výkazu o dani z nehnuteľností za obdobie roku 2016
Do pozornosti dávame blížiaci sa termín predkladania údajov o dani z nehnuteľností, ktorý vyplýva z § 104 ods. 12 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad.
viac
20.04.2017
Elektrospotrebiče alebo batérie rozhodne nepatria do zmiešaného odpadu
Televízory, počítače, telefóny či práčky, ktorých obmena sa v posledných desaťročiach evidentne zrýchlila, nepatria do zmiešaného komunálneho odpadu, o triedenom ani nehovoriac. Rovnako ani batérie a opotrebované baterky.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
30.11.2023
Dane a poplatok za odpad sa chystajú zvýšiť viaceré samosprávy okresu Prievidza
Daň z nehnuteľnosti a poplatok za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu sa na rok 2024 chystajú zvýšiť viaceré samosprávy z okresu Prievidza, v niektorých prípadoch daň stúpne o 100 percent. Zvýšenie sa dotkne i dane za psa v bytoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %