Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.02.2024 07:50

Obce budú od stredy vydávať hlasovacie preukazy na voľbu mimo bydliska


Ilustračné foto. Zdroj: topky.sk


Obce majú začať vydávať hlasovacie preukazy od stredy 7. februára 2024. Určené sú pre voličov, ktorí v deň prezidentských volieb nebudú môcť voliť v mieste svojho trvalého bydliska. S preukazom môžu voliť kdekoľvek na Slovensku. O preukaz sa dá požiadať osobne, listom aj cez e-mail.


O hlasovací preukaz môžu voliči žiadať písomne a cez e-mail najneskôr do 4. marca na prvé kolo volieb a do 14. marca na druhé kolo volieb. „Osobne možno vyzdvihnúť hlasovací preukaz v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb," uviedli z Ministerstva vnútra (MV) SR. Obce mali do 2. februára zverejniť na svojom webe emailovú adresu na podávanie žiadostí o hlasovací preukaz.

Volič môže jednou žiadosťou požiadať o hlasovacie preukazy na obe kolá volieb, musí to však v žiadosti zreteľne uviesť.

Ministerstvo upozorňuje, že volič môže s preukazom hlasovať aj v mieste trvalého pobytu, avšak len s hlasovacím preukazom. „Hlasovací preukaz je platný len na ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom," priblížil hovorca MV Matej Neumann.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2018
Starostov, primátorov a poslancov si má voliť 2926 obcí
Komunálne voľby sa majú konať v 2926 slovenských obciach vrátane mestských častí a magistrátov Bratislavy a Košíc. TASR to potvrdilo ministerstvo vnútra.
viac
30.08.2019
Ondavka sa pravdepodobne pričlení k druhej obci po parlamentných voľbách
Ministerstvo vnútra predpokladá, že k pričleneniu obce Ondavka v okrese Bardejov dôjde až po najbližších parlamentných voľbách, ktoré majú byť na budúci rok. Pričleniť by sa mala buď k obci Becherov, alebo Vyšná Polianka.
viac
15.05.2021
V sobotu si v 30 obciach volia starostu či poslancov
Dnes si v 30 obciach volia starostu či poslancov. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
viac
15.03.2022
Voľby do VÚC a obcí by sa mohli konať skôr, vyplýva z novely zákona
Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje, aby mohli byť už v posledných 21 dňoch ich volebného obdobia namiesto súčasných 14.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %