Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
20.04.2022 10:35

O mramorový obklad z Domu odborov prejavili záujem divadlo i školy


Na archívnej snímke z dronu búranie Domu odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


O časti mramorového obkladu z Domu odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave, ktorý momentálne búrajú, prejavili záujem divadlo, vysoká a stredná škola, ale aj samospráva. Informoval o tom developer Immocap s tým, že ho inštitúciám poskytol bezodplatne.


Mramorový obklad využijú v bratislavskom divadle Nová scéna na opravu interiérových obkladov. Poslúži aj pracovníkom Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na študijno-výskumné účely. Menšie úlomky použijú v rámci praktickej výučby aj študenti zo Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave.

"Riešime aj ďalšie možnosti, ako dať mramoru druhú šancu aj na iných miestach. Naším hlavným cieľom je však použiť ho čo najviac v našom projekte," uviedol generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko.

Kusy, ktoré bude možno po vyčistení a opracovaní opätovne využiť, uskladňuje developer v areáli miznúceho Domu odborov. Ostatné časti recykluje a vyrába z nich terrazzový povrch.

Práce na búraní Domu odborov sa začali v januári. Vo verejnosti to vyvolalo aj negatívne reakcie, napríklad Spolok architektov Slovenska označil búranie Istropolisu za nekultúrny čin. Investor na mieste plánuje vybudovať projekt Nový Istropolis. Deklaruje nový, živý priestor a pri búraní zodpovedný prístup k obkladu i k umeleckým dielam a artefaktom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2021
Viaceré univerzity chcú zriadiť materské školy, evidujú o ne záujem
Viaceré univerzity na Slovensku chcú zriadiť vo svojich priestoroch materské školy. Zo strany zamestnancov a študentov evidujú o ich zriadenie záujem. Zároveň mnohé z nich hľadajú vhodné miesta, kde by mohli nové škôlky vzniknúť.
viac
14.04.2021
V Bratislave spustili petíciu za záchranu Domu odborov
V Bratislave spustili petíciu za záchranu budovy Domu odborov na Trnavskom mýte pred zbúraním. Iniciátor petície, organizácia DOCOMOMO Slovensko, ju totiž považuje za ikonickú stavbu s nesmiernou architektonickou a spoločenskou hodnotou.
viac
10.10.2023
SAŽP: O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem
O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem. Napriek kybernetickému útoku na server bolo 10.000 žiadostí zaregistrovaných za hodinu. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) útok prešetruje.
viac
26.04.2024
Prvý automatický parkovací dom na bicykle v Trnave sa teší záujmu
Jedenásť a pol metra vysokú cyklovežu v Trnave otvorili v januári 2020 pri železničnej stanici. Bola prvou na Slovensku a jej využiteľnosť z roka na rok vzrastá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %