Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.02.2017 07:47

O budúcnosti Snežienky a podobe celej lokality rozhodnú aj občania


Bývalá výletná reštaurácia Snežienka na Železnej studničke v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


O budúcnosti zdevastovaného objektu bývalej reštaurácie Snežienka, ale zároveň aj o celkovej podobe lokality Horná Mlynská dolina v bratislavskom Novom Meste rozhodnú aj samotní obyvatelia.


Tí budú môcť svoj názor vyjadriť v rámci verejného prerokovávania návrhu zadania na spracovanie územného plánu zóny (ÚPZ) pre predmetné územie. S obstarávaním územnoplánovacej dokumentácie na zonálnej úrovni už mestská časť začala.      

Výsledky prerokovania s laickou i odbornou verejnosťou následne spracuje pracovná skupina, ktorú na základe uznesenia miestnych poslancov zriadi starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Tá bude mať za úlohu pripraviť okrem iného koncepčné podmienky obnovy Snežienky, teda sformulovať možnosti jej budúceho funkčno-prevádzkového využitia, ale zároveň aj zadefinovať požiadavky pre súťaž návrhov využitia celej tejto lokality.      

Nevyužívaný objekt bývalej reštaurácie už dlhé roky chátra. V súčasnosti sa nachádza v nebezpečnom, zdravie a životy ohrozujúcom technickom stave, pričom sa do značnej miery podieľa aj na výraznom poškodzovaní a devastácii priľahlých prevádzkovaných funkčných stavebných objektov lanovej dráhy v správe miestnej príspevkovej organizácie EKO-podnik VPS.      

V tejto súvislosti mali miestni poslanci rozhodnúť a schváliť verejnú obchodnú súťaž, čo malo byť akýmsi kompromisom názorov. Niektorí sa totiž prikláňali k tomu, aby sa chátrajúci objekt zbúral, čo by ale predstavovalo náklady okolo 180 000 eur. Na druhej strane sa objavovali iné názory, podľa ktorých by sa mal objekt zachovať a mala by sa mu prinavrátiť pôvodná funkcia, aj keď bufetov je v súčasnosti v danej lokalite niekoľko. "Možnosť medzitým, teda zakonzervovanie a ponechanie stavu, v akom je teraz, je nezmysel," zhodnotil Kusý s tým, že náklady na zakonzervovanie skeletu by predstavovali okolo 700 000 eur.      

Ak by sa samospráva rozhodla pre obnovu objektu, tak zásadne cez záujemcu, ktorý by vzišiel verejnej súťaže a chátrajúcu budovu by zrekonštruoval do pôvodnej funkcie, teda žiaden hotel alebo ubytovňa. Do úvahy by podľa neho neprichádzala ani žiadna dostavba či nadstavba objektu, resp. akékoľvek zvyšovanie objemu. "Je to dostatočne veľké, aby sa vyhovelo všetkým potrebám projektu," doplnil s tým, že samospráva by sa mala skôr, aj po finančnej stránke, orientovať na plánované rekonštrukcie škôl a škôlok, opravy ciest či budovanie parkov.      

Lokalitu Hornej Mlynskej doliny považuje mestská časť za mimoriadne hodnotnú. Ide o územie od Červeného mosta pozdĺž Cesty mládeže, cez Železnú studničku po otočku autobusov, teda bývalé sanatórium až po lanovku smerom na Kamzík, vrátane cvičnej lúky. V tejto súvislosti pristúpila mestská časť k obstarávaniu územného plánu zóny, ktorý spodrobní platný územný plán mesta. Nakoľko sú ale etapy spracovania a prerokovania takéhoto dokumentu z časového hľadiska niekoľkoročnou záležitosťou, jedným z navrhovaných opatrení je vyhlásenie stavebnej uzávery, ktorú schválilo miestne zastupiteľstvo v decembri minulého roka. Tá sa vydáva na dobu určitú, teda kým nebude schválený územný plán zóny. Toto obdobie nesmie byť ale dlhšie ako päť rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Obyvatelia Holíča môžu v ankete rozhodnúť o osude domu kultúry
Mesto Holíč oslovilo svojich občanov s anketou na tému miestneho domu kultúry (DK) a jeho ďalšieho osudu. Obyvatelia môžu v priebehu novembra v dotazníku uviesť, ktorá z troch ponúknutých možností je pre nich najprijateľnejšia.
viac
11.10.2017
Električková trať na Špitálskej ulici môže byť hotová v polovici novembra
Župan Pavol Frešo sa dohodol s obyvateľmi domu, ktorí nesúhlasili s výstavbou novej zastávky pred ich domom. Výstavba zastávky sa odkladá a už by nemalo nič prekážať v rekonštrukcii samotnej trate.  
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
20.07.2022
Mesto pokračuje v prácach v bývalom erotickom salóne v Sade J. Kráľa
Hlavné mesto pokračuje v búracích prácach v interiéri zanedbanej budovy bývalého erotického salóna v bratislavskom Sade Janka Kráľa, ktorá sa má premeniť na gastroprevázku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %