Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.03.2020 08:40

NÚDCH poskytuje psychologickú podporu pre rodičov, ktorí sú doma s deťmi


Ilustračná snímka: (int.).


V aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu a núdzového stavu Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) poskytuje psychologickú pomoc nielen pre svojich zdravotníkov, ale aj pre rodičov, ktorí trávia doma čas so svojimi deťmi.


„Nová situácia a s tým spojené pocity strachu, úzkosti a neistoty v súvislosti s množstvom informácií, ktoré sú nám dostupné, prinášajú aj negatíva, ktoré nám život robia ťažším. Mnoho správ, ktorými sme obklopení sú účelovo či nevedomky deformované, nepresné, prehnané či priamo vymyslené,” hovorí generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. „Je náročné zorientovať sa v informačnom toku a jeho sledovanie prináša zvýšenú mieru neistoty a strachu,” vysvetľuje dôvod zavedenia takejto služby pre verejnosť.

„Vnímam, že v týchto dňoch sa musíme všetci vyrovnať s mnohými obmedzeniami, neistotou, nedostatkom informácií. Práve preto mi príde veľmi dôležité poskytnúť našim detským pacientom a ich rodinám najlepšiu možnú podporu, akú dokážeme,” hovorí klinický psychológ a koordinátor psychologickej podpory v NÚDCH Pavol Kardoš. Pocity ako strach a neistota sú v aktuálnej situácii podľa neho prirodzené a ľudia vďaka nim dokážu byť pozornejší a ostražitejší voči prijímaniu nových informácií a konať zodpovednejšie. Tiež dodávajú silu lepšie sa postarať o iných ľudí.

Psychológa môžu kontaktovať na www.psycholog.nudch.eu a pavol.kardos.psycholog@gmail.com. Na webe rodičia okrem informácií a psychologickej podpory nájdu aj odkazy na stránky s aktivitami pre príjemné strávenie času s deťmi.

„Je veľmi dôležité akceptovať svoje emócie, no snažiť sa im nepodliehať a udržať si odstup a racionálnu kontrolu,” hovorí Kardoš. Ľudia a zvlášť zdravotníci by podľa neho mali byť empatickí, poskytovať pacientom a iným ľuďom podporu a porozumenie. Rovnako dôležité je prijímať informácie z overených zdrojov, dôverovať autoritám a odborníkom a dodržiavať hygienické odporúčania, teda nosiť rúška, dezinfikovať a obmedziť kontakt na nutnú mieru. Rovnako dôležité je rešpektovať pravidlá a nariadenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2020
Od piatka 3. apríla bude fungovať „Handlovská linka podpory“
Mesto zriaďuje „Handlovskú linku podpory“ zatiaľ dvakrát do týždňa, v prípade potreby bude čas dostupnosti linky upravený. Handlovská linka podpory je zriadená pre zvládnutie záťažových situácií v súvislosti s opatreniami proti šíreniu COVID-19 a ponúka tiež duchovný rozmer.
viac
06.04.2020
Vznikla nová forma pomoci rodičom detí so zdravotným znevýhodnením
Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska spustila stránku online podpory a návodov na zvládanie každodenných výziev v aktuálnej situácii pre rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
01.02.2021
Pomocná ruka pre rodiny s deťmi
Parlament v piatok schválil vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti, ktorý okrem iného zmierňujeme podmienky pre uplatnenie daňového bonusu na vyživované dieťa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %