Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
14.06.2024 08:00

NTS SR pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi pozýva do odberných centier


Ilustračný výrez plagátu


Národná transfúzna služba (NTS) SR pozýva darcov krvi aj verejnosť, aby pri príležitosti piatkového Svetového dňa darcov krvi navštívili jej odberné centrá. V rámci dňa otvorených dverí v nich môžu od 7.00 h darovať krv či informovať sa o všetkom, čo sa darovania krvi týka.


Ide o 20. výročie Svetového dňa darcov krvi, ktorého hlavnou témou je "Dvadsať rokov osláv darcovstva a vyjadrenie poďakovania sa všetkým darcom krvi na celom svete". "Dvadsiate výročie Svetového dňa darcov krvi chceme využiť ako príležitosť na prejav vďaky a úcty všetkým darcom krvi na Slovensku, ktorých darcovstvo v priebehu rokov pomohlo zachrániť nespočetné množstvo životov. Nezištné darovanie krvi má veľký dosah nielen na životy tých, ktorí pre svoju liečbu potrebujú transfúzne prípravky, ale aj na ich rodiny a priateľov," poznamenala NTS.         

Odberné centrá budú otvorené od 7.00 do 17.00 h. Darovať krv a jej zložky bude možné až do 16.00 h. "Darcom odporúčame objednať sa prostredníctvom online objednávkového systému na našej webovej stránke alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie NTS SR," dodala NTS.         

Cieľom Svetového dňa darcov krvi je okrem iného upriamiť pozornosť na význam pravidelného darcovstva, ktoré je nevyhnutnou podmienkou k budovaniu bezpečných a udržateľných zásob transfúznych prípravkov. Tiež, že bezpečné transfúzne prípravky zachraňujú ľudské životy. Svetový deň zároveň pripomína, že je dôležité podporovať kultúru pravidelného darcovstva krvi a jej zložiek medzi mladými ľuďmi a širokou verejnosťou, aby sa neustále rozširoval register vhodných darcov krvi.         

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi v máji 2005. Prvýkrát ho však zorganizovali už rok pred tým pracovníci juhoafrickej Národnej transfúznej služby v Johannesburgu. Z tohto dôvodu sa pripomína jeho 20. výročie v piatok, 14. júna. Na koordinovaní Svetového dňa darcov krvi sa okrem WHO podieľa aj Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná federácia organizácií darcov krvi či Medzinárodná spoločnosť pre krvnú transfúziu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2019
V nedeľu 1. decembra je Medzinárodný deň boja proti AIDS
Jednou z najúspešnejších kampaní, zvyšujúcich povedomie ľudí o nebezpečenstve prenosu HIV/AIDS a možnosti prevencie, je Medzinárodný deň boja proti AIDS (World AIDS Day). Celý svet si ho už po 31-krát pripomenie v nedeľu 1. decembra.
viac
01.06.2021
Prezidentský palác privíta budúci piatok dobrovoľných darcov krvi
Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sa v piatok 11. júna uskutoční druhý ročník Prezidentskej kvapky krvi. Dobrovoľní darcovia krvi tak budú môcť po roku znova darovať krv v priestoroch Prezidentského paláca.
viac
10.06.2021
Odberové pracoviská sa počas Svetového dňa darcov krvi otvoria verejnosti
Národná transfúzna služba (NTS) SR na svojich odberových pracoviskách pripravila pre darcov krvi a verejnosť deň otvorených dverí. Urobí tak pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý si spoločnosť pripomenie v pondelok 14. júna. Informovala o tom hovorkyňa NTS Martina Frigová.
viac
13.06.2023
Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či spoznať činnosť služby
Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či oboznámiť sa s činnosťou Národnej transfúznej služby (NTS) SR. Podujatie organizuje v stredu (14. 6.) pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %