Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
19.05.2023 12:35

NSK pripravuje nový dotačný systém, do tvorby sa zapoja poslanci aj samosprávy


Ilustračná snímka.


Systém dotácií, ktoré poskytuje Nitriansky samosprávny kraj (NSK), prejde zásadnými zmenami. Podľa vedenia NSK i krajských poslancov má byť adresnejší a efektívnejší.


NSK každoročne rozdeľuje zo svojho rozpočtu na projekty v rôznych oblastiach nemalé financie. Podľa predsedu Demokratického klubu v Zastupiteľstve NSK Daniela Balka sa v predchádzajúcom období rozdeľovali miliónové sumy, ktoré však neprinášali požadovaný efekt. "To bol jeden z najväčších problémov. Aj keď NSK poskytoval relatívne značné finančné prostriedky na dotácie, tým, že prijímateľov bolo veľmi veľa, každý dostal skôr symbolickú pomoc. Často v desiatkach, či stovkách eur a neprinášalo to reálne výsledky," skonštatoval Balko.

Podľa jeho slov má nový dotačný systém NSK uprednostniť kvalitu na úkor kvantity. "Bude treba stanoviť jasné ukazovatele, na základe ktorých bude možné dotácie získať. Potom bude určite zmysluplnejšie dať menšiemu počtu kvalitných žiadateľov vyššie sumy, ktoré ale môžu priniesť požadovaný efekt," vysvetlil Balko.

Nový systém chce mať NSK hotový do leta, aby sa na jeseň mohli podľa neho dotácie rozdeľovať. Na jeho tvorbe sa chcú podieľať aj krajskí poslanci. Tí už schválili vznik novej komisie, ktorá bude na vzniku dotačných pravidiel pracovať. "Mnohí majú skúsenosti s rôznymi dotačnými schémami a chceli by pomôcť. Treba vyjasniť, kto môže byť prijímateľom dotácií a na čo vlastne majú slúžiť. Keď si to povieme na začiatku a zhodneme sa, bude potom aj ten schvaľovací proces rýchly," doplnil Balko.

Predseda NSK Branislav Becík chce do celého procesu zahrnúť aj zástupcov miest a obcí. "Nech si aj oni povedia svoje pripomienky. Chcem, aby bolo v novom systéme čo najmenej byrokracie. Následne sa o nastavení dotácií bude rokovať s poslancami krajského zastupiteľstva a Úradom NSK," skonštatoval Becík.

Kraj každoročne poskytuje dotácie na oblasť kultúry, školstva, športu, obnovu kultúrnych pamiatok, na cestovný ruch i na zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť. "Boli obdobia, kedy boli na dotácie vyčlenené tri milióny eur i viac. V poslednom období to bolo, hlavne kvôli covidu, podstatne menej. Chceme sa postupne vrátiť k vyšším sumám. Ak budeme vedieť rozdeliť niekoľko miliónov eur na naozaj kvalitné projekty, tak budeme môcť povedať, že sme reálne prispeli ku skvalitneniu života v našom kraji," dodal Balko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2019
Preplácanie príspevkov na rekreáciu môže stáť kraj vyše pol milióna eur
Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) zvažujú, že budú preplácať rekreačné poukazy všetkým zamestnancom krajských inštitúcií a škôl. Chcú tak zmierniť dôsledky zákona, podľa ktorého má povinnosť poskytovať príspevky na rekreáciu iba zamestnávateľ, ktorý má 50 a viac zamestnancov.
viac
15.12.2020
Nitra chce do tvorby nového územného plánu zapojiť aj verejnosť
Mesto Nitra bude mať nový územný plán. Radnica už začala s jeho prípravou, do ktorej postupne zapája odbory mestského úradu i odborníkov z praxe a z akademickej obce.
viac
15.03.2021
Nitra chce postupne budovať modrozelenú infraštruktúru
Mesto Nitra sa chce v budúcnosti koncepčne venovať budovaniu takzvanej modrozelenej infraštruktúry. Ide o systém vodného hospodárstva, ktorý pomáha zadržiavať v krajine vodu a pomáha tiež predchádzať povodniam.
viac
24.03.2023
NSK začal s prípravou integrovaného dopravného systému
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) začal s prípravou integrovaného dopravného systému (IDS). Jeho cieľom je vybudovanie verejnej dopravy, v rámci ktorej bude možné na celom území kraja cestovať na jeden cestovný doklad bez ohľadu na prestupy či použité druhy dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %