Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.09.2021 05:25

NRSR:Detské lesné kluby by sa mohli stať zariadeniami predprimárneho vzdelávania


Ilustračná snímka, zdroj: LesMedium.sk


Detské lesné kluby by sa mohli oficiálne stať zariadeniami predprimárneho vzdelávania. Rozšíriť by sa tak mohli kapacity na zabezpečovanie povinného predprimárneho vzdelávania počas prechodného obdobia do roku 2024.


Vyplýva to z návrhu novely školského zákona, ktorý do parlamentu predložili poslanci Radovan Sloboda a Anna Zemanová (obaja SaS).       

"Detské lesné kluby, respektíve škôlky, sú alternatívou voči klasickým škôlkam, pričom kladú väčší dôraz na pobyt v prírode, individuálny prístup či dostatok pohybu. Cieľom novely zákona je, aby detské lesné kluby mohli byť zapísané do registra zariadení predprimárneho vzdelávania. Táto zmena tak v rámci povinného predškolského vzdelávania zvýši kapacity škôlok na Slovensku počas prechodného obdobia do roku 2024," uviedol Sloboda, ktorý je podpredsedom Výboru Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.       

V detských lesných kluboch deti trávia prakticky všetok čas vonku v súlade so zásadou "vonku za každého počasia". Vyžadovať by sa po novom mohol popis zázemia detských lesných klubov, aby spĺňali napríklad požiadavky na ochranu detí pred nepriaznivým počasím. Zároveň sa navrhuje vyžadovať i doklad o zabezpečení priestorov zázemia.       

Návrhom sa tiež upravujú požiadavky na personálne zabezpečenie v detských lesných kluboch. Na desať detí by mala pripadať jedna osoba s kvalifikáciou na učiteľa materskej školy, prípadne stredoškolsky vzdelaná osoba, ktorá sa vzdeláva na účel splnenia kvalifikácie na učiteľa materskej školy. Súčasťou návrhu je aj zabezpečenie financovania povinného predprimárneho vzdelávania v detských lesných kluboch.      

 Nová legislatíva by mohla byť účinná od 31. decembra.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2019
NRSR:Plénum odmietlo zmeny v obecnom zriadení i v zákone o samosprávnych krajoch
Starosta alebo primátor, ktorý už nebol znovuzvolený na ďalšie volebné obdobie, bude môcť aj naďalej nakladať s majetkom obce, až do zloženia sľubu novozvoleného starostu alebo primátora.
viac
14.09.2020
MŠVVaŠ chce zmeniť zákon o financovaní škôl
Vzhľadom na zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR upraviť niektoré aspekty financovania regionálneho školstva.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
01.06.2021
ÚMS podporuje ZMOS a tiež žiada stiahnutie poslaneckej novely školského zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a rovnako žiada stiahnutie poslaneckej novely školského zákona o predprimárnom vzdelávaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %