Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.10.2021 12:40

Nový ekologický park má zmierniť dosahy klimatickej zmeny


Ilustračná snímka, zdroj: dubnica.eu


Medzi mestským úradom, poštou a domom kultúry v Dubnici nad Váhom má vzniknúť nový ekologický park. Vyplýva to zo štúdie, ktorú pripravila dubnická radnica.


Podľa primátora Dubnice Petra Wolfa je zámerom vzniku nového parku zmierniť negatívne dosahy klimatickej zmeny, ktoré sa v zastavanom území prejavujú najmä suchom a letnými horúčavami.       

„Cieľom je vytvoriť príjemný zelený parčík, ktorý bude zavlažovaný dažďovou vodou, zachytenou zo strechy mestského úradu a priľahlých chodníkov. Dažďová voda bude zhromažďovaná v podzemnej akumulačnej nádrži a spätne využívaná na zavlažovanie vegetácie. Ďalším riešením budú dažďové bioklimatické záhrady, ktoré okrem iného poskytnú útočisko pre voľne žijúce živočíchy vrátane vtákov a motýľov, a tiež trvalkové záhony s vodozádržnou funkciou,“ doplnil primátor s tým, že projekt je momentálne v štádiu prípravy dokumentácie pre územné a stavebné konanie.       

Reorganizácia a ekologizácia Námestia Alexandra Dubčeka pomôže podľa Evy Granátovej z oddelenia verejného obstarávania dubnickej radnice prepojiť dve susediace lokality v meste – okolie domu kultúry a mestského úradu, ktoré rozdeľuje frekventovaná Bratislavská ulica.       

„V Dubnici vznikne nová mestská zóna, ktorá rešpektuje potreby obyvateľov, zvyšuje kvalitu prostredia a podporuje kultúrny a spoločenský život. Z pohľadu ekológie nahradíme nepriepustné povrchy chodníkov a parkovísk za vodopriepustné a drenážne dlažby, kde je maximálna možná veľkosť vsakovacej škáry,“ doplnila Granátová.       

Mesto sa chce s projektom uchádzať o nenávratné finančné zdroje. Termín realizácie bude podľa nej závisieť od termínu vyhlásenia výzvy a pridelenia finančných prostriedkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2020
Správa o Agende 2030 pripomína rozpor pri riešení zadržiavania vody
Správa o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 pripomína rozpor v oblasti vodného hospodárstva pri riešení zadržiavania vody. Problém je medzi technickými a prírode blízkymi opatreniami v krajine.
viac
13.08.2020
Občiansky sektor a nové eurofondy
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti zisťoval, čo má zmysel podporiť z iniciatívy REACR-EU, ako zjednodušiť eurofondy a aké by mali byť adaptačné opatrenia na zmenu klímy v novom programovom období.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %