Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.02.2020 05:11

Novou zmluvou o cezhraničnej spolupráci k lepším cestám


Ilustračná snímka: (int.).


Žilinský samosprávny kraj s poľským partnerom Powiat Zywiecki dnes uzavreli zmluvu o cezhraničnej spolupráci. Výsledkom bude takmer sedem kilometrov nových ciest v celkovej investícií viac ako 1,2 milióna eur.


Projekt bude hradený z finančných zdrojov Európskej únie z programu INTERREG PL-SK.

Cieľom spoločného projektu Cesty spájajúce Poviat Żywiecki a Žilinský samosprávny kraj so sieťou TEN-T je zvýšiť atraktivitu pohraničného územia prostredníctvom modernizácie cestnej siete. V rámci projektu sa bude rekonštruovať cesta II/487 medzi Čadcou a Makovom, kde sa opraví šesť úsekov v celkovej dĺžke 6,9 kilometra. Súčasťou prác na poľskej strane bude oprava viac ako štvorkilometrového úsek ciest.

,,Teším sa, že sa nám podarilo opäť uspieť projektom a získame tak potrebné financie na ďalšiu obnovu našich ciest. Len z rozpočtu župy sa veľké investície nedajú realizovať. Práve prostriedky z eurofondov nám umožňujú modernizovať rokmi zanedbávanú infraštruktúru,“ povedala županka Erika Jurinová. Ako dodala, vlani župa zo zdrojov EÚ opravila trojkilometrový úsek medzi Varínom a Zázrivou a má schválené prostriedky už na ďalšiu etapu tejto cesty, ktorá je dôležitou spojnicou medzi Horným Považím a Oravou. Po zime bude pokračovať napríklad aj oprava viac ako štvorkilometrového úseku cesty na Semeteši, aj takmer šesťkilometrového úseku vo Vitanovej. 

Podpis Zmluvy o poskytnutí finančného príspevku je naplánovaný podľa harmonogramu Spoločného technického sekretariátu v Krakove na apríl 2020. Práce na ceste budú môcť začať po ukončení verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby. 

Na schválenie medzinárodnej dohody o spolupráci sa podľa zákona o samosprávnych krajoch vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov Zastupiteľstva ŽSK. Podpis zmluvy bol schválený na poslednom januárovom zastupiteľstve.

Autor: (žsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2017
PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.
viac
25.03.2018
Knižnice na Orave a v Poľsku spojila realizácia cezhraničného mikroprojektu
Oravská knižnica A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne realizovala od apríla 2017 do marca tohto roku v spolupráci s Mestskou verejnou knižnicou v Limanowej mikroprojekt Cezhraničné kultúrne súzvuky. Jeho cieľom bolo prispieť k vzájomnému spoznávaniu kultúrneho a prírodného dedičstva partnerských regiónov.
viac
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %