Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.07.2018 10:18

Nové Zámky budú mať vlastnú eurobankovku s motívom Hlavného námestia


Ilustračná snímka, zdroj: NovéZámky24.sk


Mesto Nové Zámky bude mať svoju vlastnú eurobankovku. Ústredným grafickým motívom bude obrázok novozámockého Hlavného námestia, autorom grafického návrhu je Peter Kopaj.


Bankovka s nulovou hodnotou poteší predovšetkým zberateľov, nie je určená do peňažného obehu ani ju neprijme žiadny automat. Do predaja bude oficiálne uvedená počas jarmoku pri príležitosti cirkevného sviatku porciunkula, informovali organizátori podujatia. Pripravených je 7000 bankoviek. Novozámocký jarmok sa uskutoční od 26. do 28. júla.       

Novozámocká nulová suvenírová eurobankovka je veľká ako dvadsaťeurovka. Vyrobená je na papieri používanom pri výrobe pravých bankoviek, obsahuje množstvo ochranných prvkov používaných na pravých bankovkách.       

Myšlienka vydávania suvenírových eurobankoviek s nulovou hodnotou prišla z Francúzska v roku 2015. Zámerom je propagácia kultúrnych a historických pamiatok Európy a podpora turizmu. Na Slovensku bolo doteraz vydaných päť eurobankoviek s nulovou hodnotou s motívmi Banskej Bystrice, Košíc, Bratislavy, Oravského hradu a hradu Červený Kameň. Bratislavská bankovka dokonca vyšla s tlačovou chybou, čo mohlo zvýšiť jej zberateľskú hodnotu.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2023
Mesto podporí z participatívneho rozpočtu verejnoprospešné projekty
Mesto Nové Zámky podporí aj tento rok verejnoprospešné projekty, ktoré budú financované z participatívneho rozpočtu. Ako informovala radnica, skupiny občanov môžu svoje projekty predkladať od 9. do 31. januára.
viac
01.04.2023
Cestujúci v MHD Nové Zámky môžu vyhrať kredity, stačí mať čipovú kartu
Cestujúci, ktorí využívajú čipové karty spoločnosti ARRIVA, môžu vyhrať kredity v hodnote 30 €. Stačí, ak si na svoju kartu zakúpia cestovný lístok aspoň na jednu cestu ktorejkoľvek linky MHD Nové Zámky.
viac
16.08.2023
Obyvatelia mesta môžu požiadať o nový sociálny príspevok
Obyvatelia Nových Zámkov, ktorí sa ocitli v zlej sociálnej situácii, môžu získať od mesta nový príspevok. Zásady jeho poskytovania schválili mestskí poslanci ešte v júni. Žiadosť o jeho poskytnutie musia záujemcovia podať najneskôr do konca septembra.
viac
20.02.2024
Mesto chce do riešenia problémov ľudí bez domova zapojiť aj verejnosť
Novozámocká radnica hľadá ľudí, ktorí sa chcú podieľať na riešení problémov ľudí bez domova. Záujemcovia sa stanú súčasťou pracovných skupín, ktoré budú tvoriť koncepciu na roky 2025 až 2033.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %