Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
03.10.2024 09:05

Nocľaháreň bola v lete plnšia ako obvykle


Ilustračná snímka


V letných mesiacoch ľudia bez domova viac migrujú, niektorí si nájdu sezónnu prácu. Obsadenosť mikulášskej nocľahárne preto býva výrazne nižšia ako v zime, toto leto to ale neplatilo. Podľa vedúcej mestského zariadenia Aleny Novajovskej sa štandardu vymykal najmä júl.


„Obsadenosť nocľahárne počas tohto mesiaca bola vyššia, porovnateľná s jesenným obdobím. Okrem stálych klientov u nás prenocovali aj ľudia, ktorí nie sú obyvateľmi Liptovského Mikuláša, no krátkodobo sa ocitli v nepriaznivej sociálnej situácii,“ skonštatovala.

Nakúpili nové vybavenie Klienti nocľahárne majú k dispozícii novú práčku, prenosné elektrické ohrievače, uzamykateľné skrinky, paplóny, vankúše, posteľnú bielizeň, osušky, veľkokapacitný sušiak na bielizeň či matrac. Nové vybavenie nakúpili vďaka podpore z Nadácie EPH. „Snažili sme sa zútulniť priestory nocľahárne a vytvoriť dôstojné podmienky na prenocovanie. Vymenili sme preto vybavenie, ktoré bolo značne opotrebované. Tešíme sa najmä z novej práčky. Efektívnejšie bude nielen pranie pre potreby nocľahárne, ale aj klienti si budú môcť svoje oblečenie, ktorého býva málo, oprať rýchlejšie a účinnejšie,“ ozrejmila Novajovská. Ľudí ubytovaných v nocľahárni pracovníci vedú k zvýšenej starostlivosti o osobnú hygienu a zdravie. Svoju snahu podporili aj zakúpením hygienických balíčkov a doplnením lekárničky.

Na zimu sa pripravujú od jari Hneď po skončení posledných mrazov sa v mikulášskej nocľahárni priebežne pripravujú na ďalšiu zimu. Teplé zimné oblečenie, obuv či spodnú bielizeň odkladajú do skladu. „Ak je možnosť odkladáme aj trvanlivé potraviny, ktoré v prípade potreby odovzdávame ubytovaným klientom. Zabezpečujeme nevyhnutné lieky proti horúčke a proti bolesti. V porovnaní s letom sa zamestnanci zariadenia stretávajú s väčším množstvom problémov, obsadenosť nocľahárne je oveľa vyššia.“ Vedúca zariadenia doplnila, že v zimnom období pravidelne sledujú aktuálne predpovede počasia a v prípade veľmi nepriaznivých poveternostných podmienok a dlhodobých mrazov upravujú prevádzkové hodiny. To platí aj počas sviatkov. Je to obdobie, kedy sú pozatvárané obchodné centrá a ľudia bez domova sa nemajú kde zohriať, preto je v nocľahárni zabezpečená 24-hodinová prevádzka.

Vyberajú symbolický poplatok Ľudia bez prístrešia v Liptovskom Mikuláši môžu celoročne využiť služby nocľahárne pri komunitnom centre v Hlbokom. Jej zriaďovateľom je mesto Liptovský Mikuláš a ponúka 12 lôžok, z toho štyri pre ženy a osem pre mužov. Nocľaháreň je ľuďom z ulice k dispozícii sedem dní v týždni od 18.00 do 8.00 h. Za symbolický poplatok 50 centov na noc si v nej ľudia z ulice môžu navariť, oprať a osprchovať sa. Jej súčasťou je kuchyňa, stredisko osobnej hygieny a práčovňa. Ľudia bez prístrešia môžu využiť aj pomoc terénnych sociálnych pracovníčok, tie im vedia pomôcť s aktuálnymi problémami. Mnohí bezdomovci sa vďaka nim postavili na vlastné nohy.

Autor: (ts-mesto Liptovský Mikuláš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2020
Turisti v meste zažijú divadelné večery aj tematické prehliadky
Divadelné večery, tematické prehliadky aj program pre rodiny s deťmi ponúka počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny mesto Liptovský Mikuláš. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
07.08.2020
Z detí sa v prímestskom tábore stali remeselníci a výtvarníci
Tradičné remeselné postupy a výtvarné techniky si v tábore Šikovníček v Liptovskom Mikuláši osvojilo 22 detí. Týždenný prímestský detský tábor zorganizovalo Liptovské kultúrne stredisko (LKS) na konci júla. Informovala o tom metodička LKS pre umelecké remeslo Beata Kuviková.
viac
13.03.2021
O budúcnosti Stoličných dní stále nie je rozhodnuté
O budúcnosti tohtoročných Stoličných dní v Liptovskom Mikuláši stále nie je rozhodnuté. Jarmočné podujatie vlani zrušili pre pandémiu nového koronavírusu a pokiaľ ho radnica nezačne pripravovať v marci, nebude ani tento rok.
viac
10.08.2022
Prázdniny v mestských školách využili na rekonštrukcie
Prázdninové mesiace využívajú v mestských školách v Liptovskom Mikuláši na renovačné práce. Žiaci sa tak v septembri vrátia do modernejších priestorov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %