Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.12.2018 04:50

Nocľaháreň pre núdznych otvorili v Dome kultúry


Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván


Päť klientov využilo v noci na sobotu 15. decembra možnosť prespať v Seredi v nocľahárni pre ľudí bez domova. Mesto ju v ten deň otvorilo v priestoroch Domu kultúry a bude ju prevádzkovať vo vlastnej réžii až do 15. marca. Nocľaháreň má kapacitu 12 osôb.


"Poplatok za noc je 0, 80 centov a klienti majú zabezpečenú teplú polievku, kávu alebo čaj," informovala Silvia Adamčíková z organizačného oddelenia na mestskom úrade. Klienti  majú  možnosť vykonať tam osobnú hygienu aj oprať si oblečenie. Prevádzka nocľahárne je denne od 19. hodiny do 7. hodiny nasledujúceho dňa. Počas prevádzkových hodín je zabezpečený dozor.       

Sereď od vlaňajška prevádzkuje nocľaháreň sama, keď skončila spoluprácu s Trnavskou arcidiecéznou charitou, ktorá sa o bezdomovcov starala nepretržite počas roka v prenajatých priestoroch od mesta. Mesto však malo podľa primátora Martina Tomčányho inú predstavu o fungovaní a tak dalo charite výpoveď. Nocľaháreň i ďalšie služby pre núdznych pomáhali totiž nielen Sereďanom, ale priťahovali najmä ľudí nielen z blízkeho, ale i zo širokého okolia. Vlani v zime otvorila samospráva príležitosť prečkať chladné noci v rovnakých priestoroch ako pôsobila charita - v objekte bývalej školy na Garbiarskej ulici. Teraz v Dome kultúry poskytlo mesto bývalý správcovský byt, ktorý má samostatný vchod.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Nocľaháreň pre núdznych v Seredi končí
Trnavská arcidiecézna charita (TaRCh) i združenie STORM, ktorí sa venujú ľuďom v núdzi, bezdomovcom a ďalším ohrozeným skupinám v Seredi, dostali od mesta výpoveď z priestorov. Obe organizácie mali zázemie v budove bývalej školy na Garbiarskej ulici, ktorú ide radnica prenajať.
viac
17.12.2018
Mesto prijalo pre silné mrazy ďalšie opatrenia pre bezdomovcov
Mesto Poprad prijalo pre silné mrazy ďalšie opatrenia pre ľudí bez domova. Poskytuje im aj sociálne poradenstvo.
viac
12.11.2019
Vo Veľkom Krtíši už otvorili nocľaháreň pre bezdomovcov
Vo Veľkom Krtíši môžu ľudia bez domova aj nasledujúcu zimu prenocovať v mestskej nocľahárni. Otvorená je od 14. októbra, denne v čase od 20.00 h do 8.00 h. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu vo Veľkom Krtíši Erika Grega, nocľah tam nájdu muži aj ženy od 18 rokov.
viac
16.05.2022
Mesto zrekonštruovalo dom kultúry za vyše štyri milióny eur
Mesto Šaľa odovzdalo do užívania zrekonštruovaný kultúrny dom v Šali. Rekonštrukčné práce sa začali v decembri 2020, priebeh prác ovplyvnila pandémia. Rekonštrukcia mala byť ukončená na jeseň minulého roka, zvýšili sa aj finančné náklady.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %