Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.05.2018 09:29

Noc múzeí a galérií na Dukle vyvrcholí posedením pri Vatre víťazstva


Dukliansky pamätník


Do kampane Noc múzeí a galérií sa zapája aj Vojenské historické múzeum, ktoré 19. mája ponúka návštevníkom prehliadku Centrálnej expozície vo Svidníku a exponátov umiestnených v Parku bojovej techniky a tiež výstup na Vyhliadkovú vežu na Dukle. Program sa začína o 16. h a potrvá do polnoci.


Na parkovisku pri pamätníku Míľnik na Dukle pripravia príslušníci 2. mechanizovanej brigády v Prešove statické ukážky kolesovej a pásovej techniky a predvedú boj z blízka a dynamické ukážky s použitím cvičnej munície. Na rovnakom mieste si návštevníci budú môcť pozrieť tiež prácu psovodov z Vojenskej polície Prešov. Svidnícki hasiči prídu na služobných vozidlách a ukážu spôsob záchrany.       

Do programu prispeje aj Klub vojenskej histórie (KVH) a strelecký klub Hodošík, ako aj KVH Krasnogvardejci z Košíc. Pripravia prezentáciu dobových ručných poľných zbraní a ukážky bojov.       

Večerný program bude o spomínaní na útrapy vojny. Organizátori zapália Vatru víťazstva na počesť obetí druhej svetovej vojny. Pri pamätníku 1. česko-slovenského armádneho zboru pripravujú pálenie gréckych ohňov.       

Svidnícke múzejné oddelenie sa špecializuje na dokumentáciu vojenských dejín Slovenska bezprostredne pred a počas prvej svetovej vojny vo Východných Karpatoch, medzivojnového obdobia a obdobia druhej svetovej vojny s dôrazom na priebeh Karpatsko-duklianskej operácie, partizánske hnutie a oslobodzovanie územia Slovenska v rokoch 1944–1945. Centrálna expozícia má názov Vojenské dejiny Slovenska v rokoch 1914–1945, je obsahovo rozčlenená na tri tematické celky, čomu zodpovedá aj rozmiestnenie informačných panelov a trojrozmerných zbierkových predmetov.     

Prvá časť výstavy je venovaná obdobiu pred vypuknutím a počas prvej svetovej vojny. Jadrom druhého tematického celku sú trojrozmerné zbierkové predmety a dobové písomností, fotografie, grafické ilustrácie a chronologické prehľady, ktoré dokumentujú historické udalosti začínajúce obsadzovaním územia Slovenska po vzniku ČSR v rokoch 1918–1919 a končiace udalosťami, ktoré súviseli s jej rozpadom. Tretí celok expozície je obsahovo zameraný na vojenské dejiny Slovenska v období druhej svetovej vojny. V kontexte vojensko-historických súvislostí približuje históriu Slovenska v rokoch 1939–1945. Najväčší dôraz sa kladie na objasnenie predpokladov, priebehu a výsledkov Karpatsko-duklianskej operácie a na oslobodzovanie územia Slovenska v rokoch 1944–1945.       

Informácie sú zverejnené na webstránke mesta Svidník.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2019
Noc múzeí a galérií ponúkne bohatý program
Počas pravidelného podujatia Noc múzeí a galérií pripravujú kultúrne inštitúcie v Nitre na tretiu májovú sobotu bohatý program. Do podujatia, ktoré sa koná 18. mája, sa zapoja viaceré galérie a múzeá.
viac
09.05.2019
Noc múzeí a galérií v Andrássyovskom kaštieli bude v športovom duchu
V športovom duchu sa ponesie nadchádzajúca Noc múzeí a galérií v Andrássyovskom kaštieli v Betliari pri Rožňave. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová.
viac
14.11.2020
Noc múzeí a galérií v réžii TSK sa tento rok odohrá vo virtuálnom priestore
Noc múzeí a galérií v réžii Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa tento rok odohrá online. Na špeciálnu prehliadku pozýva verejnosť krajské Hornonitrianske múzeum v Prievidzi aj Trenčianske múzeum v Trenčíne.
viac
11.05.2021
Noc múzeí a galérií bude 15. mája online aj prezenčne
Tretia májová sobota (15. 5.) bude na Slovensku patriť celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 17. ročník prebehne online i prezenčne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %