Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.11.2019 04:05

Nitriansky samosprávny kraj udelil ocenenia za rok 2018


Cena NSK


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vo štvrtok udelil ceny trom osobnostiam. Cenu NSK za rok 2018 si z rúk predsedu kraja Milana Belicu prevzali Ladislav Belás, Imrich Točka a Karol Pieta.


Kanonik Nitrianskej sídelnej kapituly, titulárny opát Zoborského kláštora, správca Diecéznej knižnice v Nitre, cirkevný historik a vysokoškolský pedagóg Ladislav Belás získal cenu za mimoriadny osobný prínos k štúdiu vyše tisícročných cirkevných dejín Nitrianskeho kraja. Ocenený bol aj za obnovu duchovných tradícií kraja a jeho propagáciu na Slovensku i v zahraničí.       

Cenu NSK získal aj emeritný vysokoškolský profesor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, autor kníh o histórii Nitry a podpredseda Zoborského skrášľovacieho spolku Imrich Točka. Kraj ho odmenil za mimoriadne úsilie vynaložené na objasnenie zabudnutých kapitol regionálnej histórie, jej knižné spracovanie a záchranu zanikajúcich pamätníkov minulosti.       

Tretím oceneným je archeológ a historik Karol Pieta. Cenu NSK získal za mimoriadne zásluhy o výskum histórie Nitrianskeho kraja, najmä za fenomenálny objav, výskum a prezentáciu slovanského hradiska v Bojnej. Ocenený bol aj za propagáciu NSK i SR vo svete.       

Predseda NSK Milan Belica pri odovzdávaní cien zdôraznil, že v Nitrianskom kraji oddávna žili osobnosti, ktoré ho dvíhali duchovne, kultúrne i hmotne. „Každý národ má dominantné osobnosti, ktoré významným spôsobom ovplyvňujú jeho spoločenský vývoj v najširšom slova zmysle. Viacerí svojou prácou či tvorivými aktivitami dokázali prekročiť aj národné hranice, čím získali nadnárodný, ba až svetový rozmer. Dnes preto už deviaty raz oceňujeme osobnosti, ktoré majú výrazný a dlhodobý podiel na rozvoji a pozitívnej prezentácii Nitrianskeho kraja,“ uviedol Belica.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2017
Nitra už má vlajku aj certifikát o získaní titulu Európske mesto športu 2018
Mesto Nitra sa stalo Európskym mestom športu pre rok 2018 spolu s inými mestami európskych štátov. Primátor Jozef Dvonč prevzal v stredu 6. decembra večer v Bruseli certifikát a vlajku Európskeho mesta športu.
viac
26.01.2023
Nitra navrhuje zvýšenie cestovného v MHD
Mestská hromadná doprava (MHD) v Nitre má byť od marca drahšia. O zvyšovaní cien cestovného budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 2. februára.
viac
17.06.2023
Viaceré samosprávy zvažujú vstup do sporu o akcie ThermalParku Nitrava
Prebiehajúci spor približne o 95-percentný balík akcií spoločnosti Slovak Tourism (ST), a. s., ktorá vlastní ThermalPark Nitrava v Poľnom Kesove, sa môže rozšíriť o ďalšie strany. Svoj vstup doň zvažujú viaceré samosprávy.
viac
01.08.2023
Nová kampaň KOCR predstavuje Nitriansky kraj ako termálny raj
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) v Nitrianskom kraji spustila novú kampaň s názvom Krížom krážom termálnym rajom. Spojila v nej 11 kúpalísk a aquaparkov, s ktorými chce prezentovať ponuku pobytov pri termálnych kúpaliskách v nitrianskom regióne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %