Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.12.2016 08:48

Nitra má najlepšiu kroniku na Slovensku


Hlavnú cenu v kategórii kronika krajského a okresného mesta prevzala mestská kronikárka Ľudmila Synaková z rúk organizátorov súťaže. Snímka: Peter Veselý


Hlavnú cenu v kategórii „kronika krajského a okresného mesta“ získala Kronika mesta Nitry – zápis za rok 2014 a jej autorka, mestská kronikárka Ľudmila Synaková.


Odborná porota ocenila profesionálnu úroveň textu, ktorý pre budúce generácie poslúži ako významný prameň národopisného a historického poznania. Vyzdvihla aj bohatú sprievodnú dokumentáciu, vrátane zbierky fotografií, pozvánok, plagátov a výstrižkov z tlače. Ľ. Synaková vedie nitriansku mestskú kroniku od roku 2008, predtým presne osemnásť rokov zapisovala dianie do Kroniky obce Jelšovce. Už v 7. ročníku tejto celoštátnej súťaže získala v kategórii krajských a okresných miest druhé miesto, tentoraz bolo jej úsilie korunované najvyšším ocenením.

Kronika mesta Nitry sa spracúva za jednotlivé kalendárne roky a pre prehľadnosť a ľahšiu orientáciu je rozčlenená tematicky aj chronologicky do 12 kapitol. Po spracovaní celoročného zápisu jeho obsah posudzujú vybraní členovia komisie pre kultúru, cestovný ruch a zahraničné vzťahy pri mestskom zastupiteľstve. Po zapracovaní pripomienok prejde celoročný zápis schvaľovaním v mestskej rade.

Nitrianska kronika vznikla z iniciatívy starostu Emila Šebestu. Prvý záznam pochádza z  návštevy prezidenta ČSR Tomáša G. Masaryka, ktorý Nitru navštívil 12. augusta 1923. Dôvodom bolo položenie základného kameňa pre stavbu mestského chudobinca. Prezident a jeho sprievod sa ako prví zapísali do Pamätnej knihy Nitry, ako sa vtedy kronika nazývala. Boli to minister zahraničných vecí Eduard Beneš, predstaviteľ ČSR v Spojených národoch Štefan Osuský, poslanec Národného zhromaždenia Pavol Blaho, nitriansky župan Janko Jesenský a predstavitelia ministerstiev verejných prác a sociálnej starostlivosti.

Kronika je uložená v mestskom archíve, kde v nej môžu listovať historici, bádatelia, študenti ako aj obyvatelia Nitry.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2018
Zapojte sa do súťaže o Kroniku roka 2018
Združenie miest a obcí Slovenska podporuje jubilejný, už desiaty ročník súťaže Slovenská kronika 2018. Celoslovenská súťaž sa vyhlasuje každé dva roky a jej vznik sa datuje rokom 1997, takže už má 20 rokov.
viac
10.11.2018
Odborná porota ocenila 59 najlepších amatérskych fotografov
Amatérski fotografi z celého Slovenska sa stretli v nitrianskej Synagóge na otvorení výstavy AMFO 2018. Jej súčasťou bolo slávnostné odovzdávane cien celoštátnej postupovej súťaže amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 v troch vekových skupinách a dvoch kategóriách.
viac
17.04.2020
Radnica zisťuje názory verejnosti na kultúrny život v meste
Nitrianska radnica spustila dotazníkový prieskum, pomocou ktorého chce zistiť názory verejnosti na úroveň kultúrneho života v meste. Zozbierané údaje majú následne poslúžiť ako podklad pre tvorbu stratégie rozvoja kultúry v meste.
viac
29.05.2020
Celoštátna súťaž Slovenská kronika 2020
Národné osvetové centrum v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou, Slovenským národným múzeom a Združením miest a obcí Slovenska vyhlasuje 11. ročník celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %